Jednání výborů PSP - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 4600-25-20200401 najdete zde


                Parlament České republiky
Poslanecká sněmovna

VIII. volební období







Pozměňovací návrh
k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách
a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších
předpisů, a další související zákony
(sněmovní tisk 556)











Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony se mění takto:
V části první čl. I bod 2 zní: 
„Za § 5 se vkládá nový § 5a, který zní:
㤠5a
Cíle ochrany povrchových a podzemních vod a jejich hospodárného využívání včetně vytváření podmínek pro snižování nepříznivých účinků povodní a sucha prostřednictvím vymezování ploch či jejich částí vhodných k omezování a zadržování odtoku srážkových vod v zastavěném nebo zastavitelném území zohledňují orgány územního plánování při pořizování územně plánovací dokumentace.“.“.

Odůvodnění:
Na problematiku vsakování vody je třeba pomýšlet již v úrovni územního plánování, typicky v územních plánech obcí. Navrhuje se do vodního zákona vložit nový cíl územního plánování směřující k vymezování ploch vhodných k vsakování srážkových vod (např. plochy k výsadbě veřejné zeleně či realizaci vodních prvků) za účelem snižování teplotních výkyvů. Na těchto plochách poté budou moci být realizována tolik potřebná adaptační opatření pro snížení negativních projevů sucha.
Již při pořizování územně plánovací dokumentace by mělo docházet k prověření vymezení regulativů majících za cíl zadržování vody v krajině i ve vztahu k jiným plochám, než které mají stanoven přímý účel využití jako plochy vhodné k vsakování srážkových vod, k výsadbě zeleně atd. (např. plocha výroby a skladování může obsahovat regulativ spočívající v zajištění plošného vsakování atmosférických srážek ze zpevněných ploch v rámci přípustných záměrů). Cílem je zajistit ochranu povrchových a podzemních vod a omezení negativních vlivů na hydrologický režim v souvislosti se zastavováním půdy a jejím překrýváním nepropustnými povrchy.
Vodoprávní úřady mohou poskytnout orgánům územního plánování údaje a podklady pro vymezování ploch vhodných k omezování a zadržování odtoku srážkových vod, mají-li tyto údaje k dispozici. Koncepční uchopení a příprava či zadání zpracování dostatečných podkladových materiálů (např. vsakovací mapy, generely odvodnění, územní studie krajiny aj.) musí být v režii odpovědné samosprávy, která hodlá daný problém na svém území řešit.