Jednání výborů PSP - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 4600-25-20200401 najdete zde


                Parlament České republiky
Poslanecká sněmovna

VIII. volební období







Pozměňovací návrh
k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách
a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších
předpisů, a další související zákony
(sněmovní tisk 556)











Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony se mění takto:
V části první čl. I bod č. 9. zní: 

„ §12

(1) Vodoprávní úřad může z moci úřední povolení k nakládání s vodami změnit nebo zrušit

a) nevyužívá-li oprávněný vydaného povolení k nakládání s vodami nebo využívá-li jej pouze minimálně bez vážného důvodu po dobu delší než 2 roky; to neplatí v případě povolení podle § 8 odst. 1 písm. b) bodu 1 k odběru vody ze záložních zdrojů pro zásobování pitnou vodou z veřejného vodovodu,

b) byla-li oprávněnému, který má povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových nebo podzemních, uložena povinnost připojit se na kanalizaci podle jiného právního předpisu8b),

c) dojde-li k významné změně podmínek rozhodných pro vydání povolení k nakládání s vodami,

d) při stanovení minimální hladiny podzemních vod, nebyla-li dosud stanovena, 

e) dojde-li při výkonu povolení k nakládání s vodami k závažnému nebo opakovanému porušení povinností stanovených tímto zákonem nebo stanovených na jeho základě, popřípadě k poškozování práv jiných, nebo

f) dojde-li ke změně právních předpisů stanovujících ukazatele přípustného znečištění vod a jejich hodnoty (§ 38 odst. 10).

(2) Vodoprávní úřad povolení k nakládání s vodami postupem podle odstavce 1 písm. c) nezruší ani nezmění, pokud by újma vzniklá oprávněnému zrušením nebo změnou povolení byla ve zjevném nepoměru k přínosům, které by zrušením nebo změnou povolení vznikly jiné osobě nebo veřejnému zájmu.".



Odůvodnění:
Pozměňovací návrh upravuje § 12 vodního zákona tak, aby stejně jako ve znění platném do konce července roku 2010 umožňoval vodoprávnímu úřadu reagovat změnou či zrušením povolení na změnu podmínek rozhodných pro vydání tohoto povolení. Možnost pružné reakce vodoprávních úřadů je v podmínkách sucha a dynamicky se měnících hydrologických poměrů velice důležitá. 
Navrhované znění písm. c) reflektuje zejména změnu základních hydrologických dat, která se aktualizují v cyklu desetiletého období, kdy v posledním období je evidován nepříznivý trend u hodnot extrémních situací a lze jej předpokládat i ve vazbě na vývoj klimatické změny. Navržená úprava sice umožní změnu povolení, ale vždy po provedeném správním řízení, po projednání s účastníky řízení, s možností využití opravných právních prostředků. 
Ustanovení § 12 v tomto znění umožní řešit například případ, pokud by bylo nutné ve veřejném zájmu realizovat v území významnou hospodářskou aktivitu závislou na odběru vody. V tomto případě by bylo možné využít navrhované úpravy ke svolání dotčených účastníků řízení a záměr projednat a případně dotčená stávající povolení upravit s vědomím, že vždy musí platit odstavec 2, tzn. nemožnost změny povolení na úkor oprávněných z těchto povolení, pokud by to způsobilo nepřiměřenou újmu. 
V písm. d) se nezmiňují minimální zůstatkové průtoky a ponechává se pouze institut stanovení minimálních hladin podzemních vod, stejně jako v platném § 12.