Jednání výborů PSP - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 4700-32-20200219 najdete zde


                PS200116158

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY
Poslanecká sněmovna
2019
VIII. volební období
___________________________________________________________




Pozměňovací návrh poslance Andreje Babiše



k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, a zákon
č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů


(SNĚMOVNÍ TISK č. 514)






1. V článku I návrhu zákona stávající novelizační bod č. 37 zní:

„37. § 14a odst. 1 písm. b) zní:

„b)	provádět zvláštní způsob výcviku pro přípravu a provedení triků nebo výkonu v cirkuse, divadelním a varietním představení, televizním programu nebo podobném veřejném představení (dále jen „drezúra“) u nově narozených jedinců druhů volně žijících zvířat, s výjimkou výcviku loveckého dravce chovaného k sokolnickému využití a cílených pohybových aktivit zvířat v zoologické zahradě s platnou licencí podle zákona o podmínkách provozování zoologických zahrad, a k těmto účelům s nimi vstupovat na území České republiky.“.“.

2.  V článku I návrhu zákona se stávající novelizační bod č. 38 zrušuje.

3. V článku I návrhu zákona ve stávajícím novelizačním bodě č. 39 doplňované ustanovení § 14a odst. 5 zní:

„(5)	U jedinců druhů uvedených v odstavci 4 se dále zakazuje jejich

a) rozmnožování, s výjimkou rozmnožování v rámci chovu v zoologické zahradě s platnou licencí podle zákona o podmínkách provozování zoologických zahrad a chovu provozovaného za účelem ochrany druhu v souladu se zákonem o ochraně přírody a krajiny,
b) přesun ze zahraničí na území České republiky, s výjimkou přesunu za účelem chovu v zoologické zahradě s platnou licencí podle zákona o podmínkách provozování zoologických zahrad.“.“.

























*************************

ODŮVODNĚNÍ

K bodu 1 (zákaz drezúry nově narozených druhů volně žijících zvířat)

Dosud platná úprava byla oproti dřívějšímu návrhu upravena tím, že byly umožněny výjimky pro primáty, ploutvonožce, kytovce - vyjma delfínovitých, nosorožců, hrochů nebo žiraf. V praxi pak došlo k tomu, že pro účely drezúry řada cirkusů nákupem rozšířila svoje zvěřince o další, tzv. atraktivní druhy zvířat (krokodýly, zebry atd.).  Původním návrhem bylo sledováno i to, že nelze přímo zakázat podnikatelskou činnost a to i z důvodů zajištění péče o zvířata, která by nemohla být k uvedeným aktivitám po úplném zákazu použita. Drezúra ve stávajících zařízeních by po provedené právní úpravě byla možná až do doby dožití současně používaných zvířat. Podle zkušeností to je obdobně jako v některých zemích, kde už drezůra zvířat volně žijících druhů zvířat v současnosti neprobíhá.
Dosavadní stav, tedy umožnění drezúry jedinců volně žijících druhů zvířat, mimo druhy vymezené v účinném § 14a odst. 1 písm. b), rovněž přináší nekonzistentnost v zákoně. Přístup ke stejnému druhu zvířete by tak bez jakéhokoliv důvodu mohl být na základě tohoto ustanovení různý. V současné době je chov některých druhů drezírovaných zvířat (např. kočkovité šelmy, medvědi, sloni) upraven vyhláškou č. 346/2006 Sb., o stanovení bližších podmínek chovu a drezúry zvířat. Na druhé straně u stejných druhů umístěných v ostatních zájmových chovech vychází orgány státní správy z Doporučení Ústřední komise pro ochranu zvířat – Podmínky chovu savců volně žijících druhů v zajetí z roku 2006. Toto doporučení využívá jak Státní veterinární správa při hodnocení chovů, tak i Ministerstvo životního prostředí při udělování licencí zoologickým zahradám. Současná právní úprava tak umožňuje nerovný přístup v hodnocení podmínek pro zvířata v soukromých chovech a zoologických zahradách na straně jedné a v cirkusech a obdobných zařízeních na straně druhé. Současně s novelou zákona připravovaná vyhláška, která stanoví standardy chovu pro vybrané skupiny zvířat, se nebude i nadále vztahovat na cirkusy a obdobná zařízení, kde platí nižší standardy na prostory a welfare totožných druhů zvířat, než jaké jsou vyžadovány po soukromých chovatelích či zoologických zahradách. V případě cirkusů by měl být tento deficit eliminován navrhovaným systémem licencování, který je předmětem úpravy v §§ 14e-g.

Cirkusy ze své podstaty nemohou volně žijícím druhům zvířat zajistit podmínky pro kvalitní život z hlediska jejich přirozených fyziologických a etologických potřeb. V tomto ohledu navrhovaná úprava v podobě rozšíření zákazu výcviku u nově narozených jedinců druhů volně žijících živočichů s výjimkou zoologických zahrad s licencí, které provádějí cílené pohybové aktivity, a s výjimkou výcviku loveckého dravce pro sokolnické účely, představuje vhodné opatření k tomu, aby došlo k postupnému omezení chovu volně žijících zvířat za účelem jejich vystupování a jejich vystavování v podmínkách, které nerespektují jejich biologické a ekologické potřeby.
Navrhované zpřísnění je v souladu s aktuálními trendy v ochraně ohrožených druhů volně žijících zvířat, které jsou chovány v lidské péči.
Pozměňovací návrh žádným způsobem neomezuje drezúru a vystupování s domestikovanými druhy zvířat ani s jedinci volně žijících druhů zvířat, jejichž drezúra byla v souladu s právními předpisy zahájena před účinností novely.


K bodu 2 (zrušení novelizačního bodu č. 38)

Navrhované ustanovení je nahrazeno rozšířením § 14a odst. 1 písm. b) a v tomto směru je jeho uvedení bezpředmětné.

K bodu 3 (zákaz množení a přesunu zvířat uvedených v odst. 4)
 
Zákaz rozmnožování jedinců druhů uvedených v § 14a odst. 4 mimo licencované zoologické zahrady má zabránit nekontrolovanému množení jedinců uvedených druhů, tedy většinou jedinců s neznámým původem ohrožujícím v případě reintrodukce biodiverzitu daného druhu. V zájmových chovech i v chovech zvířat pro účely drezúry v praxi již došlo k řadě obecně veřejně známých problémů (např. utrpení zvířat pro nesplnění biologických podmínek chovu, problémy s tím, kam umístit zvířata odebraná z takových podmínek, nebo z podmínek, kdy soukromá osoba nemůže vykonávat péči o svá zvířata, nebo nemá o jejich chov další zájem; obavy osob žijících v sousedství chovů atd.). Výjimka by platila pouze pro zoologické zahrady s licencí podle zvláštního právního předpisu a pro chovy, které jsou součástí vybraného záchranného programu nebo projektu který je součástí takového záchranného programu, přičemž povolení takového chovu by bylo možné pouze na základě zvláštního právního předpisu (na základě výjimky podle § 56 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny).

Zákaz přesunu jedinců druhů uvedených v § 14a odst. 4 ze zahraničí do České republiky s výjimkou přesunu za účelem chovu v zoologické zahradě s platnou licencí rovněž eliminuje možnost pořizování či nákupu těchto vybraných druhů do zájmových chovů, čímž je sledován celkový cílový stav v oblasti chovu vybraných skupin druhů volně žijících zvířat – tedy chov pouze v licencovaných zoologických zahradách.  



 

*************************

PŘEDLOŽENÉ ZNĚNÍ NÁVRHU ZÁKONA S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN A DOPLNĚNÍ


§ 14a
Zakázané činnosti s volně žijícími zvířaty

(1)	Je zakázáno 

a) 	provozovat mobilní zařízení typů pojízdných zvěřinců, exotarií, terárií a akvárií, v nichž jsou jedinci volně žijících druhů umístěni převážně v prostoru dopravního prostředku, s výjimkou zvířat, se kterými je pracováno v cirkusové manéži,

b) u nově narozených primátů, ploutvonožců, kytovců, nosorožců, hrochů nebo žiraf provádět zvláštní způsob výcviku pro přípravu a provedení triků nebo výkonu v cirkuse, divadelním a varietním představení, filmu, televizním programu nebo podobném veřejném představení, s výjimkou cílených pohybových aktivit zvířat, v zoologických zahradách (dále jen "drezúra") a k těmto účelům s nimi vstupovat na území státu., nebo 

b) provádět zvláštní způsob výcviku pro přípravu a provedení triků nebo výkonu v cirkuse, divadelním a varietním představení, televizním programu nebo podobném veřejném představení (dále jen „drezúra“) u nově narozených jedinců druhů volně žijících zvířat, s výjimkou výcviku loveckého dravce chovaného k sokolnickému využití a cílených pohybových aktivit zvířat v zoologické zahradě s platnou licencí podle zákona o podmínkách provozování zoologických zahrad, a k těmto účelům s nimi vstupovat na území České republiky.

c) u nově narozených slonů provádět drezúru a veřejná vystoupení v cirkusech a obdobných zařízeních a k těmto účelům s nimi vstupovat na území státu.

(2)	Volně žijící zvířata musí být chována a jejich drezúra musí být prováděna s ohledem na druh a věkovou kategorii nebo hmotnost a další specifické podmínky nároků na jejich ochranu podle podmínek pro chov a drezúru stanovených prováděcím právním předpisem. 
 
(3)	Bližší podmínky pro chov a drezúru zvířat stanoví ministerstvo prováděcím právním předpisem.

(4)	Zakazuje se u zvířat z řádu šelmy (Carnivora) uvedených v příloze k tomuto zákonu a jejich kříženců (dále jen „vybrané druhy šelem“) a u zvířat z řádu primáti (Primates) u čeledi lidoopi (Hominidae) (dále jen „lidoopi“)  

a) 	umožnit fyzický kontakt se zvířaty osobám odlišným od chovatele, s výjimkou veterinárního lékaře, osoby provádějící odchyt a přepravu zvířat, osoby blízké26) chovateli nebo zaměstnance chovatele,

b) 	odebírání mláďat těchto zvířat od matky a jejich umělé dokrmování před odstavem, s výjimkou případů, kdy je to podle posouzení veterinárního lékaře nutné z důvodu zdravotního stavu matky nebo mláďat, nebo

c) 	venčení mimo prostory určené k chovu zvířete nebo k veřejnému vystoupení.

(5)	U vybraných druhů šelem a lidoopů chovaných v zájmových chovech se dále zakazuje jejich

a)	rozmnožování, nebo 

b)	přesun ze zahraničí na území České republiky.

(5)	U jedinců druhů uvedených v odstavci 4 se dále zakazuje jejich

a) rozmnožování, s výjimkou rozmnožování v rámci chovu v zoologické zahradě s platnou licencí podle zákona o podmínkách provozování zoologických zahrad a chovu provozovaného za účelem ochrany druhu v souladu se zákonem o ochraně přírody a krajiny,

b) přesun ze zahraničí na území České republiky, s výjimkou přesunu za účelem chovu v zoologické zahradě s platnou licencí podle zákona o podmínkách provozování zoologických zahrad.