Jednání vlády ČR - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 20130731-usneseni-576-2013 najdete zde


                VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

PAGE  
2

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

                                                                                   Příloha 

                                                                                   k usnesení vlády

                                                                                   ze dne 31. července 2013 č. 576
Zásady

postupu delegace České republiky na 20. Valném shromáždění 
Světové organizace cestovního ruchu 


Delegace na Shromáždění bude postupovat v souladu se zájmy zahraniční politiky České republiky, bude respektovat závazky České republiky vyplývající z mezinárodního práva a mezinárodních smluv, kterými je Česká republika zavázána a bude sledovat především dále uvedené cíle.
1. Podpora přijetí návrhu programu práce a rozpočtu organizace na období let 2014 a 2015. V rámci generálního programu práce podpoří strategické priority zaměřené na budování konkurenceschopného a udržitelného cestovního ruchu, které jsou v souladu s relevantními strategickými vládními dokumenty (Programové prohlášení vlády, Koncepce státní politiky cestovního ruchu v České republice na období let 2014 až 2020 apod.).

2. Koordinace postojů během Shromáždění s ostatními členskými státy Evropské unie, konkrétně při přijímání konvence Světové organizace cestovního ruchu (dále jen „UNWTO“) o ochraně turistů a poskytovatelů služeb cestovního ruchu.

3. Projevení pozitivního přístupu České republiky k současným trendům prohlubování mezinárodní spolupráce v oblasti rozvoje udržitelného, zodpovědného a šetrného cestovního ruchu k životnímu prostředí a společnosti a zároveň dostupného pro lidi na celém světě.

4. Podpora jmenování Taleba Rifaie z Jordánského hášimovského království     do funkce generálního tajemníka UNWTO na funkční období let 2014 až 2017 na základě doporučení výkonné rady.

5. Při volbách nových členů za region Evropa do výkonné rady UNWTO na období let 2013 až 2017 postupovat podle dohodnutých recipročních podpor kandidatur a podle mezinárodně - politických zájmů České republiky v souladu se zaměřením zahraniční politiky České republiky. Každý člen komise bude mít možnost dát hlas čtyřem kandidátským státům z Komise pro Evropu, které ji budou reprezentovat ve výkonné radě v novém funkčním období let 2013 až 2017. Mezi kandidáty  jsou  Slovenská  republika,  Srbská  republika,  Ázerbájdžánská   republika, 

Bulharská republika, Chorvatská republika, Rumunsko, Spolková republika Německo a Litevská republika. Počet předložených kandidatur se ještě může rozšířit, protože je možné je předkládat až do zahájení Shromáždění. Ministerstvo pro místní rozvoj podporu kandidatur konzultovalo s Ministerstvem zahraničních věcí a podle dohody delegace na Shromáždění podpoří Slovenskou republiku, Bulharskou republiku, Ázerbájdžánskou republiku a Spolkovou republiku Německo.
6. Členové Komise pro Evropu budou volit jednoho předsedu na dvouleté období a dva místopředsedy. Na Shromáždění se za region Evropa zvolí i jeden viceprezident Shromáždění a dva členové výboru pro pověřovací listiny. Bude rozhodnuto o místu konání následujícího 57. zasedání Komise pro Evropu. Kandidátskou zemí je Ázerbájdžán.