Jednání vlády ČR - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 20190826-usneseni-585-2019 najdete zde


                Příloha

PAGE  

Příloha 

usnesení vlády

ze dne 26. srpna 2019 č. 585

STANOVISKO VLÁDY
k senátnímu návrhu ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů
 (sněmovní tisk č. 560)
Vláda na své schůzi dne 26. srpna 2019 projednala a posoudila návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů, a zaujala k tomuto návrhu ústavního zákona nesouhlasné stanovisko, a to zejména z následujících důvodů:
1. Jakkoli vláda jako vrcholný orgán moci výkonné nechce zasahovat do úpravy procesních záležitostí moci zákonodárné, s nimiž souvisí i úprava lhůt pro projednávání návrhů zákonů v obou komorách Parlamentu České republiky, nemůže nicméně přehlédnout bezprostřední vliv prodloužení lhůty pro projednávání návrhů zákonů v Senátu na celkovou délku legislativního procesu u návrhů zákonů.  

2. Ve vztahu k výše uvedenému pak má vláda za to, že předkladateli navrhované prodloužení lhůty pro projednávání návrhů zákonů v Senátu ze 30 na 60 dnů by vedlo k dalšímu prodloužení začasté již dnes neúměrně dlouhého legislativního procesu u návrhů zákonů, což působí problémy především u těch z nich, jimiž je zajišťována implementace práva Evropské unie do českého právního řádu.  
3. Vláda si je vědoma toho, že třicetidenní lhůta stanovená pro projednávání návrhů zákonů v Senátu, která počíná běžet ode dne postoupení návrhu zákona Poslaneckou sněmovnou Senátu, je ve srovnání s časově neomezenou dobou projednávání návrhů zákonů v Poslanecké sněmovně krátká, nicméně je toho názoru, že je třeba zohlednit i poněkud odlišnou roli obou komor Parlamentu v legislativním procesu vycházející z jejich ústavní úpravy. Vláda má také pochybnost, zda by dílčí zkvalitnění vnitřní parlamentní kontroly zejména u složitějších či rozsáhlejších legislativních návrhů, k němuž by prodloužení doby projednávání návrhů zákonů v Senátu mohlo v jednotlivých případech přispět, bylo adekvátním opatřením při současném obligatorním prodloužení lhůty pro projednávání u všech Senátu předložených návrhů zákonů. 
4. Závěrem si vláda dovoluje upozornit na to, že předložená novela Ústavy České republiky vyvolává také potřebu novelizovat zákon o jednacím řádu Senátu a stykový zákon, nicméně tyto nezbytné související návrhy novel obou zákonů nebyly souběžně předloženy.
PAGE  
2