Jednání výborů PSP - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 4500-42-20201007 najdete zde


                Příloha usnesení vvvkmt č. 246
Parlament České republiky
POSLANECKÁ SNĚMOVNA
2020
8. volební období
246
USNESENÍ
PER ROLLAM

výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu
ze dne 7. října 2020

 ke kontrole naplňování doprovodného usnesení Poslanecké sněmovny č. 1209 
přijatého dne 8. července 2020 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 355/2019 Sb., o státním rozpočtu ČR na rok 2020, ve znění pozdějších předpisů, během projednávání sněmovního tisku 889 
___________________________________________________________________________

	Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu po přednesení zprávy posl. Lukášem Bartoněm a po rozpravě
I. konstatuje,  	že bod II usnesení Poslanecké sněmovny č. 1209 přijatého 8. července 2020 byl většinově naplněn a finanční prostředky na technické vybavení škol v oblasti základního školství byly zajištěny;
II. podporuje  	záměr Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy uvolnit financování do všech oblastí, kde probíhá povinná školní docházka;
III. podporuje 	kroky konané Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy k zajištění finančních prostředků pro online výuky i pro zbylé oblasti regionálního školství;
IV. podporuje 	kroky konané Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy vedoucí k udržitelnosti a obnově technického vybavení a k průběžnému poskytování metodické podpory pro ICT vybavení a online výuku;
V. pověřuje 	místopředsedu výboru posl. Karla Raise, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.



1

Lukáš Bartoň, v. r.
Stanislav Fridrich, v. r.
Miroslav Grebeníček, v. r.
Milan Hnilička, v. r.
Pavel Jelínek, v. r.
Lenka Kozlová, v. r. 
Karel Krejza, v. r. 
Jiří Mihola, v. r.
Zdeněk Podal, v. r.
Ivo Pojezný, v. r.
Věra Procházková, v. r.
Karel Rais, v. r.
Julius Špičák, v. r.
František Vácha, v. r. 
Ivo Vondrák, v. r.

Zpravodajská zpráva o plnění doprovodného usnesení č. 1209 o zajištění finančních prostředků v oblasti regionálního školství na pořízení technického vybavení škol

Obsah:
●	Znění přijatého usnesení č. 1209
●	Schválení požadovaných výdajů vládou
●	Podmínky čerpání
●	Naplňování usnesení č. 1209

Znění přijatého usnesení č. 1209:
8. července 2020 schválila Poslanecká sněmovna doprovodné usnesení č. 1209, které zní:

Poslanecká sněmovna
I.	žádá vládu, aby zpracovala koncepci konsolidace veřejných financí pro období
2021–2027 a předložila ji Poslanecké sněmovně, v termínu do 30. září 2020;
Poslanecká sněmovna
II.	
a)	žádá vládu o zajištění finančních prostředků v oblasti regionálního školství na pořízení technického vybavení škol tak, aby byli učitelé na školách schopni v případě dalšího omezení provozu realizovat online výuku již od začátku školního roku 2020/2021 a bylo možné v případě potřeby zprostředkovat vybavení žákům, kteří doma nemají technické vybavení pro zapojení do online výuky,
b)	pověřuje výbor pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu, aby plnění tohoto usnesení průběžně kontroloval a předložil Poslanecké sněmovně souhrnný výsledek této kontroly, nejpozději 9. října 2020.

Schválení požadovaných výdajů vládou:
Vláda dne 17. srpna přijala usnesení č. 845, ve kterém schválila žádost o navýšení rozpočtu kapitoly 333 MŠMT o částku 984 467 800 Kč na pořízení technického vybavení. S navýšením rozpočtu kapitoly 333 MŠMT na zajištění digitální techniky o 300 mil. Kč v rámci projednávání novely zákona o státním rozpočtu pro rok 2020 se tedy v této oblasti celkově jedná o částku 1 284 467 800 Kč.

Podmínky čerpání:
Rámcová specifikace nastavení procesního postupu pro distribuci vyčleněných finančních prostředků do škol byla zpracována v rámci předkládací zprávy k žádosti o navýšení rozpočtu MŠMT. Z předkládací zprávy vyplývá, že:
●	Plnění doprovodného usnesení bude zajištěno prostřednictvím zcela nového institutu školského zákona s účinností od 1. října 2020 (změna v normativech).
●	MŠMT následně stanoví podmínky, kritéria a účel poskytnutí a použití finančních prostředků a zveřejní je ve Věstníku MŠMT: s předpokladem, že půjde o účelově vázané finanční prostředky na pořízení ICT vybavení (pro školy i pro vytvoření fondu na úrovni škol pro půjčování ICT vybavení do rodin).
●	Finanční prostředky budou normovány pro jednotlivou základní školu dle přepočteného počtu pedagogických pracovníků vykázaných k 30. září 2019.
●	MŠMT o tyto prostředky navýší rozpis rozpočtu na jednotlivé kraje a určí výši prostředků pro každou základní školu zřizovanou krajem, obcí nebo svazkem obcí. Kraje o nic nemusí žádat a nebudou vyplňovat žádný formulář.
●	Krajský úřad prostředky zašle jednotlivým právnickým osobám ve výši stanovené MŠMT. Školy si o nic nemusí žádat, nebudou vyplňovat žádný formulář.
●	Vše bude připraveno tak, aby se nejpozději v průběhu září každá škola dozvěděla, o jakou částku bude její rozpočet navýšen, a na začátku října 2020 finanční prostředky z MŠMT do území odeslány.
●	Pořízení vybavení nebude zajišťováno centrálně, neboť je třeba respektovat specifika každé školy. Pořízení vybavení je však třeba realizovat v prvním pololetí školního roku 2020/2021, resp. do konce roku 2020.

V souvislosti s podmínkami čerpání je nutno podotknout, že předložený návrh ve srovnání s přijatým usnesením omezuje cílovou skupinu příjemců finanční podpory pouze na základní školy zřizované krajem, obcí nebo svazkem obcí. Bylo tak domluveno na jednání vlády, které se uskutečnilo 27. července 2020. 

Naplňování usnesení č. 1209:
●	Poslanecká sněmovna schválila usnesení č. 1209 na své schůzi ze dne 8. července 2020.
●	Výbor pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu téhož dne (8. července) pověřil místopředsedu výboru Lukáše Bartoně zpravodajem pro kontrolu plnění tohoto usnesení ve smyslu písmene b) tohoto usnesení.
●	Sekretariát školského výboru dostal 10. července informaci, že vláda pověřila plněním tohoto usnesení ministra Plagu, tedy ministerstvo školství.
●	7. srpna obdržel výbor zprávu od ministra Plagy, která informuje o autorizaci žádosti o navýšení rozpočtu kapitoly 333 MŠMT ve vazbě na plnění usnesení Sněmovny ke dni 3. srpna. Žádost byla na základě výjimky předsedy vlády zaslána do zúženého meziresortního připomínkového řízení pouze Ministerstvu financí, jehož připomínky byly akceptovány. Návrh usnesení vlády a předkládací zprávu obdrželi i všichni členové výboru.
●	Žádost o navýšení rozpočtu byla s korekcemi vládou přijata dne 17. srpna.
●	21. srpna zveřejnilo MŠMT na svých webech informaci o zajištění finančních prostředků na ICT vybavení.
●	Informace a podmínky pro čerpání vyčleněných finančních prostředků rozeslány školám prostřednictvím datové schránky a dne 10. září 2020 zveřejněny ve Věstníku MŠMT. Součástí Věstníku je rovněž informace o výši finančních prostředků v členění závazných ukazatelů pro jednotlivé kraje.
●	Podmínky čerpání jsou zveřejněné na webu MŠMT:
https://www.msmt.cz/informace-o-mimoradnych-prostredcich-na-ict


Odůvodnění zacílení ICT podpory pouze pro školy s povinnou školní docházkou oproti oblasti celého regionálního školství, jak bylo v usnesení.
Při rozhodování o zacílení finanční podpory na pořízení technického vybavení škol bylo potřeba zohlednit zajištění vzdělávání žáků plnících povinnou školní docházku, dále povinnosti zřizovatelů škol (tj. zejména malých obcí), krajů, možnosti škol získat finanční prostředky z jiných zdrojů (např. ESF) a omezenou výši vlastních finančních prostředků, které byly na pořízení technického vybavení škol vyčleněny.
Intervence byla zacílena do oblasti, kterou MŠMT na základě šetření České školní inspekce a konzultací s odbornou veřejností vyhodnotilo jako nejpotřebnější, a to ve vztahu k vybavenosti škol na realizaci on-line distanční výuky.
Finanční prostředky bylo v této fázi nezbytné využít pro oblast základních škol, jelikož veřejné střední školy mají možnost získat finanční prostředky z prostředků ESIF, kdy je v současné době vyhlášena výzva Implementace krajských akčních plánů II v alokaci 3,65 mld. Kč. Současně jsou v realizaci projekty z výzvy Implementace krajských akčních plánů I, kde měly kraje možnost získat pro potřeby svých škol 1,75 mld. Kč. Celkem bylo tedy do oblasti středního školství investováno z prostředků OP VVV v posledních 3 letech 5,4 mld. Kč, z čehož mohly kraje využít až 50 % na pořízení vybavení středních škol, včetně ICT vybavení. Střední školy měly současně možnost získat finanční prostředky na ICT vybavení ve výzvě Šablony, tj. jednotkové náklady.
Vedle výše uvedeného je také důležité zmínit, že zajištění vybavení středních škol je (stejně jako v případě jiných druhů škol) zejména povinností jejich zřizovatelů.
S ohledem na lepší situaci středních škol bylo při zohlednění omezené výše finančních prostředků potřeba zaměřit se primárně na školy, které takové možnosti neměly a ve kterých je zároveň plněna povinná školní docházka. Podpořeny proto byly základní školy, což je v souladu s usnesením vlády č. 845 a s odůvodněním pozměňovacího návrhu ke sněmovnímu tisku č. 889.
MŠMT se dále rozhodlo poskytnout další mimořádné finance na nákup počítačů a další ICT techniky i pro nižší stupně víceletých gymnázií (kde je také uskutečňována povinná školní docházka), a to nad rámec Poslaneckou sněmovnou a vládou vyčleněných prostředků. Podporu v celkové částce 41 milionů korun si rozdělí 248 škol.
V případě středních škol MŠMT plánuje využít prostředky, které bude mít Česká republika k dispozici v rámci RRF a Národního plánu obnovy. Cílem využití těchto prostředků je nejen nákup digitálních zařízení potřebných pro výuku, ale i podpora v dalším vzdělávání pedagogických pracovníků a tvorbě vzdělávacích materiálu tak, aby podpora ze strany státu zahrnovala všechny důležité komponenty. Aktuálně je pro oblast regionálního školství alokováno 5,5 mld. Kč.
Průběžná obnova a nákup technického vybavení škol je financována v rámci provozních výdajů škol. Provozní výdaje školám hradí zřizovatel v rámci rozpočtového určení daní. V posledních letech došlo ke zvýšení koeficientu při výpočtu prostředků určených na provozní výdaje škol ze 7 % na 9 %. Objem prostředků na jednoho žáka se oproti roku 2013 (7 800 Kč na žáka) zvedl o 6 600 Kč na loňských 14 400 Kč na žáka na rok.