Jednání výborů PSP - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 4600-11-20180712 najdete zde


                Parlament České republiky
POSLANECKÁ SNĚMOVNA
2018
8. volební období

	

	ZÁPIS

	z 11. schůze

	výboru pro životní prostředí,

	která se konala
dne 12. července 2018
 od 13.30 hodin



v budově Poslanecké sněmovny, Sněmovní 1, 118 26 Praha 1
místnost č. K 49 / přízemí



Přítomni: 	Dana Balcarová, Jan Čižinský, František Elfmark, Eva Fialová, Vladimír Koníček, Josef Kott, Markéta Pekarová Adamová, David Pražák, Jan Schiller, Roman Sklenák, Jan Zahradník 

Omluveni:	Josef Hájek, Jaroslav Holík, Jana Krutáková, Karla Maříková, Eva Matyášová, Ilona Mauritzová, Karel Tureček

Hosté:	Ing. Vladislav Smrž, náměstek pro řízení sekce politiky MŽP
	Ing. Mgr. Ladislav Trylč, vedoucí odd. zpětného odběru MŽP
	Ing. Robert Vích, ministerstvo financí ČR
	Eva Balounová, PI KPS PČR
	Karolína Jelínková, ČT
	Jiří Janda, DENÍK
	Pavla Lioliasová, Český rozhlas
	Ivo Kropáček, Hnutí Duha
	a další hosté dle prezenční listiny
	



Návrh programu 

Schválení programu


	13.30 hod.
	

	1.
	Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí /číslo Rady 9465/18, KOM (2018) 340 v konečném znění/

	
	
	


2. Různé
	
Schůzi zahájila a řídila předsedkyně výboru Ing. Dana Balcarová.
Hlasování o programu:
Pro: 9	 	Proti 0 		Zdržel 0
Ověřovatelem byla pověřena Ing. Eva Fialová 
Hlasování: Pro 9 	Proti 0 		Zdržel 0
Vystoupení hostů po dobu 2 minut:
Hlasování: Pro 9 	Proti 0 		Zdržel 0

Bod 1.
V úvodním slovu představil směrnici náměstek ministra pro životní prostředí Ing. Vladislav Smrž.  Jedná se o směrnici Evropského parlamentu a Rady o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí KOM(2018) 340 v konečném znění, kód Rady 9465/18. Dodal, že vláda se směrnicí přes drobné připomínky velmi souhlasí a že se ministerstvo samo snaží přispět k omezení plastů v ČR.
Zpravodaj poslanec František Elfmark ve své zpravodajské zprávě informoval, že směrnice stojí na principu oběhového hospodářství a podkladem pro její vznik byla studie, při níž se identifikovaly plastové předměty, které vypluly na 256 evropských plážích. 10 výrobků, jejichž užití směrnice upravuje, tvoří 70 % veškerého plastového odpadu, který byl na evropských plážích nalezen. Ocenil, že se tato problematika řeší na úrovni EU, nicméně zmínil některé připomínky, které také přenesl do návrhu usnesení.

Proběhla obsáhlá rozprava o délce cca hodinu.
Poslanec Jan Zahradník srovnával využití materiálů a nároky na hygienu dnes a u starších generací (např. nalévané mléko, síťovky), zmínil nedávnou eliminaci plastových míchátek v poslaneckém bufetu u jednacího sálu. Vyjádřil přesvědčení, že směrnice EU přináší spíše morální krok, než reálný dopad na světové znečištění moří plastovým odpadem. Ocenil práci EKO-KOMU a zpoplatnění igelitek, nicméně zpochybnil ekologičnost látkových a papírových tašek, jejichž výrobu označil za ekologicky náročnější než výrobu plastových tašek. Vyjádřil obavu, že při zákazu plastových tyčinek bude nutné dovážet letecky bambus. K možnosti zálohování plastových lahví uvažoval, že by to možná bylo přínosné pro nízkopříjmové skupiny, které by lahve nepálily v kamnech.
Poslanec Schiller se ptal ministerstva na fungování kampaně „Dost bylo plastu“.
MŽP, náměstek Smrž: kampaň se snaží ideálně předcházet vzniku odpadu, v jednání jsou velké firmy. Snažíme se o osvětu – např. kelímky ze škrobu jsou horší, než běžné plastové kelímky.
Poslankyně Pekarová se ptala ministerstva, zda má EU v plánu pracovat i se zeměmi, které jsou velkými světovými znečišťovateli plastovým odpadem.

MŽP, náměstek Smrž: ČR již třetím rokem předsedá environmentálnímu shromáždění OSN, kam EU v prosinci 2017 přišla s návrhem rezoluce na omezení jednorázových plastů, kterou schválily všechny státy. Za své si tuto problematiku vzal p. Eric Solheim. Toho pan náměstek potkal před 14 dny ve Vietnamu, kde plasty také řeší. Pan náměstek ukázal výboru znovupoužitelnou tašku, kterou si přivezl z cest.
Poslanec Koníček vyjádřil obavu, že pokud vatové tyčinky s plastovým tělem budou povoleny pouze pro lékařské účely, pak se jen jejich prodej přesune z drogerie do lékárny.
Poslankyně Fialová se dotázala ministerstva, zda jsou v plánu i světové úmluvy ohledně plastu, zda se zvažuje změna recyklačních poplatků a zda se zvažuje i zálohování tetrapackových obalů.
Vedoucí oddělení zpětného odběru odboru odpadů MŽP Ing. Mgr. Ladislav Trylč uvedl, že zálohování tetrapacku se neuvažuje, protože jde o nejekologičtější jednocestný obal vůbec. Ohledně poplatků – kdo dnes užívá opakovaně využívaný plast, neplatí recyklační poplatek. Jeho zvýšení nám neumožňuje evropská legislativa. Směrnice nově přináší tzv. “princip ekomodulace” – dnes máme např. některé lahve, které dělají při recyklaci problém kvůli PVC rukávu. Směrnice také přenáší jiným způsobem zodpovědnost na výrobce, nejen poplatkem za recyklaci – nově: osvěta ku spotřebiteli, sběr plastového odpadu.
Náměstek Smrž: mezinárodní úmluva na plasty není, jen již zmíněná rezoluce environmentálního shromáždění OSN.
Poslankyně Balcarová přivítala tuto směrnici a uvedla, že nejlepší je odpad, který nevznikne. Domnívá se, že EU patří k bohatším státům a má na to, aby motivovala i další země ke změně. Také vnímá ochotu občanů se na této aktivitě podílet a téma rezonuje v médiích i společnosti. Z materiálů poskytnutých Parlamentním institutem vyplynulo, že 98,5 % respondentů z EU si myslí, že regulace plastů je nezbytná. Zeptala se ministerstva, jak rychle očekává schválení směrnice na úrovni EU a její implementaci do české legislativy.
Náměstek Smrž: kýžený termín projednání v Evropském parlamentu do května 2019 pokládá za optimistický, pak budou 2 roky na implementaci do národní legislativy. Nebudeme ale čekat a půjdeme již nyní cestou dobrovolných závazků. Odpadová novela by měla být připravena do konce roku 2018, těžko říct, zda již budou tak jasné cíle této směrnice, abychom je mohli již do této novely zahrnout.
Poslankyně Pekarová ocenila, že se EU obrací (např. rezolucí environmentálního shromáždění OSN) na další země světa a požádala ministerstvo i případná media, aby o tomto také informovali veřejnost.

Poslanec Elfmark upřesnil, že směrnice přináší i povinnost výrobce informovat na obalu, kam ho má spotřebitel vyhodit. Poděkoval MŽP za moderní přístup ke kampani „Dost bylo plastu“. Zmínil, že v jeho obci Uherské Hradiště jsou i babičky, které z doby síťovek nemají návyk třídit odpad.
Poslanec Kott zmínil zkušenost ze zahraniční cesty výboru do Finska, kde se zálohují PET lahve a probíhá zpětný odběr v samoobsluhách. S kolegyní Krutákovou si takovou změnu u nás nedovede představit.
Náměstek Smrž uvedl, že 30 – 40 % obsahu žlutých kontejnerů jsou PET plasty. Již existují řetězce, které se o možnost odběru zálohovaných lahví zajímají a nevidí ji problematicky. Požádal přítomné o sdílení a „lajkování“ kampaně Dost bylo plastu na Facebooku.
Poděkoval za výměnu plastových lahviček za karafy na výboru a zmínil, že i jednorázová balení cukrů a mléka do kávy se dají nahradit ekologičtější variantou. Poděkoval i za změny ve sněmovním bufetu a připomněl, že ještě lepší než recyklovatelné nádobí, je nádobí kovové, omyvatelné.
Předsedkyně Balcarová ocenila, že k omezení plastů došlo nejen na výboru, ale že gastro oddělení nyní nabízí džbánky s vodou i jinde ve sněmovně, že změny byly rychlé. K evropské směrnici uvedla, že požádala, aby se projednávala na výboru pro životní prostředí, nikoli na výboru pro evropské záležitosti, jak je zvykem u většiny evropských dokumentů. Ráda bych to do budoucna dělala takto.
Jako host z řad veřejnosti vystoupil Ivo Kropáček z Hnutí Duha, který by ocenil i progresivnější přístup (jako např. výbor ENVI europarlamentu) – např. by bylo možné omezit i jednorázové pleny, které nelze recyklovat, ani ve spalovně nehoří, jde o produkt pro skládku. I vatové tyčinky lze jednoduše nahradit stejně lacinými na papírovém základu (posílá kolovat krabičku s vatovými tyčinkami).
Následovala diskuze o možnostech náhrady jednorázových plen.
Zpravodaj Elfmark navrhl usnesení:
Hlasování: Pro 11 	Proti 0 		Zdržel 0
Usnesení výboru č. 38
http://www.psp.cz/sqw/text/text2.sqw?idd=150099


2. Různé
· Poslanec Schiller informoval o jednání podvýboru pro technickou ochranu životního prostředí. Podvýbor si stanovil témata, kterými by se měl podvýbor věnovat: technické věci ohledně ochrany ovzduší, ochrana vod (čistírny, zadržování vody v krajině až pro samotnou distribuci – vodovody a kanalizace), využití samotných kalů z čistíren (otázka lagun). Soustředit se na to, jak dochází k rekultivaci. Případná další témata chce shromáždit  do konce prázdnin.   
· Poslanec Čižinský informoval o jednání podvýboru pro ochranu přírody a krajiny. Podvýbor navrhl dvě usnesení – první usnesení ohledně kůrovce na plénu sněmovny nebylo přijato. Druhé usnesení bylo o poskytnutí informací od státního podniku Lesy České republiky. Podvýbor žádá, aby poskytl dokumentaci ke kůrovcové kalamitě v revírech, kde kalamita proběhla, za roky 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 a 2017 ve strojově čitelných formátech podniku České lesy, aby rozšířily informace a předaly jej podvýboru v písemné podobě.
· Předsedkyně Balcarová informovala o jednání podvýboru pro udržitelný rozvoj. Podvýbor bude zvát na své jednání členy Rady pro udržitelný rozvoj. Cílem je dohlížet na to, aby přijímaná legislativa byla v souladu s principy udržitelného rozvoje. 
· Předsedkyně Balcarová informovala o tom, že semináře a kulaté stoly budou organizovány tak, že musí být schváleny usnesením výboru nebo klubem, kde bude schválen program a místo konání. 
· Předsedkyně Balcarová informovala o semináři pořádaným Akademií věd ČR ve spolupráci s naším výborem o vodě – „Pitná voda je a bude“. Zaměření semináře bylo na mikroplasty a na kvalitu podzemních vod. Přednášky na semináři byly velmi kvalitní.  Prezentace a zvukový záznam je uložen na webu výboru pro životní prostředí.  AV ČR se nabídla, že mohou uspořádat seminář, kdy si požádáme a vydefinujeme, o čem bychom chtěli diskutovat. Proběhla schůzka s paní Müllerovou z Ústavu práva a státu AV ČR, která je připravena nám pomoci.
· Předsedkyně Balcarová – před zahraniční cestou do Gruzie začátkem září bude krátká informativní schůzka.
· Poslankyně Fialová – pracovní skupina k ovzduší, požádat ministerstvo o informace o složení skupiny. Předsedkyně Balcarová k tomu dodala, že ministerstvo vyzvalo politické strany, aby nominovalo své zástupce, nicméně na výbor nic nedorazilo. Informace zatím nemáme, zjistíme.
· Poslanec Elfmark – koncem září se bude konat seminář k odpadovému hospodářství. Případné náměty budou vítány; žádá podle nových pravidel o schválení konání semináře usnesením výboru.  
· Pravděpodobný termín jednání výboru pro životní prostředí bude 26. září 2018. 
Jednání výboru skončilo v 15.15 hodin.






	Ing. Eva FIALOVÁ		Ing. Dana BALCAROVÁ 
	ověřovatelka		předsedkyně výboru


	
	Výbor pro životní prostředí PSP
11. schůze
12.07.2018 - 13:31:42
1. hlasování, návrh 
Schválení návrhu programu 



		Aktivně hlasovalo: 9
	Pro: 9
	Proti: 0
	Zdržel se: 0






		




		Dana Balcarová, Piráti:
	Pro
	Jan Čižinský, KDU-ČSL:
	nepřít.
	František Elfmark, Piráti:
	Pro

	Eva Fialová, ANO:
	Pro
	Josef Hájek, ANO:
	nepřít.
	Jaroslav Holík, SPD:
	nepřít.

	Vladimír Koníček, KSČM:
	Pro
	Josef Kott, ANO:
	Pro
	Jana Krutáková, STAN:
	nepřít.

	Karla Maříková, SPD:
	nepřít.
	Eva Matyášová, ANO:
	nepřít.
	Ilona Mauritzová, ODS:
	nepřít.

	Markéta Pekarová Adamová, TOP09:
	nepřít.
	David Pražák, ANO:
	Pro
	Jan Schiller, ANO:
	Pro

	Roman Sklenák, ČSSD:
	Pro
	Karel Tureček, ANO:
	nepřít.
	Jan Zahradník, ODS:
	Pro






ID hlasování: 1, schůze č. 11, čas 13:31:42 





	
	Výbor pro životní prostředí PSP
11. schůze
12.07.2018 - 13:32:09
2. hlasování, návrh 
Stanovení ověřovatele 
1.



		Aktivně hlasovalo: 9
	Pro: 9
	Proti: 0
	Zdržel se: 0






		




		Dana Balcarová, Piráti:
	Pro
	Jan Čižinský, KDU-ČSL:
	nepřít.
	František Elfmark, Piráti:
	Pro

	Eva Fialová, ANO:
	Pro
	Josef Hájek, ANO:
	nepřít.
	Jaroslav Holík, SPD:
	nepřít.

	Vladimír Koníček, KSČM:
	Pro
	Josef Kott, ANO:
	Pro
	Jana Krutáková, STAN:
	nepřít.

	Karla Maříková, SPD:
	nepřít.
	Eva Matyášová, ANO:
	nepřít.
	Ilona Mauritzová, ODS:
	nepřít.

	Markéta Pekarová Adamová, TOP09:
	nepřít.
	David Pražák, ANO:
	Pro
	Jan Schiller, ANO:
	Pro

	Roman Sklenák, ČSSD:
	Pro
	Karel Tureček, ANO:
	nepřít.
	Jan Zahradník, ODS:
	Pro






ID hlasování: 2, schůze č. 11, čas 13:32:09 










	
	Výbor pro životní prostředí PSP
11. schůze
12.07.2018 - 13:32:57
3. hlasování, návrh 
Vystoupení hostů 
1.



		Aktivně hlasovalo: 9
	Pro: 9
	Proti: 0
	Zdržel se: 0






		




		Dana Balcarová, Piráti:
	Pro
	Jan Čižinský, KDU-ČSL:
	Pro
	František Elfmark, Piráti:
	Pro

	Eva Fialová, ANO:
	Pro
	Josef Hájek, ANO:
	nepřít.
	Jaroslav Holík, SPD:
	nepřít.

	Vladimír Koníček, KSČM:
	Pro
	Josef Kott, ANO:
	Pro
	Jana Krutáková, STAN:
	nepřít.

	Karla Maříková, SPD:
	nepřít.
	Eva Matyášová, ANO:
	nepřít.
	Ilona Mauritzová, ODS:
	nepřít.

	Markéta Pekarová Adamová, TOP09:
	nepřít.
	David Pražák, ANO:
	Pro
	Jan Schiller, ANO:
	Pro

	Roman Sklenák, ČSSD:
	Pro
	Karel Tureček, ANO:
	nepřít.
	Jan Zahradník, ODS:
	Nehlasoval






ID hlasování: 3, schůze č. 11, čas 13:32:57 




	
	Výbor pro životní prostředí PSP
11. schůze
12.07.2018 - 14:55:00
4. hlasování, návrh 
Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o omezení dopadu některých plastových výrobků …. 
Usnesení

2.



		Aktivně hlasovalo: 11
	Pro: 11
	Proti: 0
	Zdržel se: 0






		




		Dana Balcarová, Piráti:
	Pro
	Jan Čižinský, KDU-ČSL:
	Pro
	František Elfmark, Piráti:
	Pro

	Eva Fialová, ANO:
	Pro
	Josef Hájek, ANO:
	nepřít.
	Jaroslav Holík, SPD:
	nepřít.

	Vladimír Koníček, KSČM:
	Pro
	Josef Kott, ANO:
	Pro
	Jana Krutáková, STAN:
	nepřít.

	Karla Maříková, SPD:
	nepřít.
	Eva Matyášová, ANO:
	nepřít.
	Ilona Mauritzová, ODS:
	nepřít.

	Markéta Pekarová Adamová, TOP09:
	Pro
	David Pražák, ANO:
	Pro
	Jan Schiller, ANO:
	Pro

	Roman Sklenák, ČSSD:
	Pro
	Karel Tureček, ANO:
	nepřít.
	Jan Zahradník, ODS:
	Pro






ID hlasování: 4, schůze č. 11, čas 14:55:00

7