Jednání výborů PSP - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 4600-11-20180712 najdete zde


                Příloha k usnesení VŽP č. 38 ze dne 12. 7. 2018

Omezení dopadu plastových výrobků na životní prostředí
Informační podklad Parlamentního institutu k návrhu směrnice o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí
			
Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí
KOM(2018) 340 v konečném znění, kód Rady 9465/18
Interinstitucionální spis 2018/0172/COD


· Právní základ:
Článek 192 odst. 1 Smlouvy o fungování Evropské unie.

· Datum zaslání Poslanecké sněmovně prostřednictvím VEZ:
31. 5. 2018

· Datum projednání ve VEZ:
20. 6. 2018 (1. kolo)

· Procedura:
Řádný legislativní postup.

· Předběžné stanovisko vlády (dle § 109a odst. 1 jednacího řádu PS):
Datované dnem 25. června 2018, doručené do výboru pro evropské záležitosti dne 26. června 2018 prostřednictvím systému ISAP.



Odůvodnění a předmět:
V prosinci 2015 přijala Evropská komise akční plán pro oběhové hospodářství, ve kterém označila plasty za klíčovou prioritu a zavázala se, že připraví strategii, která se bude problémy spojenými s plasty zabývat. Zároveň byly v prosinci roku 2015 zveřejněny i legislativní návrhy směrnic týkající se odpadů. Tyto návrhy, obsahující mimo jiné nové cíle pro recyklaci komunálního a obalového odpadu, byly již schváleny na jaře letošního roku. Cíl pro recyklaci plastů je 50 % do roku 2025 a 55 % do roku 2030. V pracovním programu pro rok 2018 Komise deklarovala, že vydá dokumenty zabývající se plasty s cílem dosáhnout větší míry recyklace plastových obalů. V lednu 2018 došlo k vydání avizované evropské strategie pro plasty. V této strategii bylo oznámeno, že Komise plánuje opatření na omezení plastů na jedno použití a to na základě analytické činnosti, včetně zahájení veřejné konzultace s cílem určit rozsah legislativní iniciativy týkající se plastů na jedno použití.
Návrh předkládané směrnice o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí z 29. května 2018 je výsledkem tohoto procesu. Návrh vychází z analýz Evropské komise a zaměřuje se na deset plastových výrobků na jedno použití (Single Use Plastic – „SUP“), nalezených na evropských plážích, a na lovná zařízení, které dohromady představují zhruba 70 % odpadků v mořích podle počtu kusů. Opírá se i o výsledek veřejné konzultace, kde 98,5 % respondentů uvedlo, že regulace plastových výrobků na jedno použití je nezbytná.  


Obsah a dopad:
V odůvodnění předloženého návrhu jsou shrnuty negativní dopady plastů (zejména poškozování životního prostředí a potenciálně i lidského zdraví). Předložená iniciativa se zaměřuje na makroplasty, jimiž jsou plasty na jedno použití uvedené v příloze, a lovná zařízení obsahující plasty. Jejím hlavním cílem je předcházení znečišťování moří odpadky tvořenými těmito předměty. Problém znečišťování moří je přeshraniční, proto bylo přistoupeno k celoevropskému řešení. 
Předpokládá se, že vzniknou náklady na dodržování předpisů a nakládání s odpady. Spotřebitelé ušetří, ale budou čelit určitým obtížím. Očekává se však úspora CO2 a zamezení škod na životním prostředí. 
Stručný přehled opatření
	
	Snížení spotřeby
	Omezení trhu
	Požadavek na navrhování výrobků
	Požadavky týkající se označování
	Rozšířená odpovědnost výrobce
	Cíl pro oblast tříděného sběru
	Osvětová opatření

	Nádoby na potraviny
	X
	
	
	
	X
	
	X

	Nápojové kelímky
	X
	
	
	
	X
	
	X

	Vatové tyčinky
	
	X
	
	
	
	
	

	Příbory, talíře, míchátka, brčka
	
	X
	
	
	
	
	

	Tyčky k balonkům
	
	X
	
	
	
	
	

	Balonky
	
	
	
	X
	X
	
	X

	Sáčky a balení
	
	
	
	
	X
	
	X

	Nádoby na nápoje, jejich uzávěry a víčka
	
	
	X
	
	X
	
	X

	-Nápojové lahve
	
	
	X
	
	X
	X
	X

	Filtry tabákových výrobků
	
	
	
	
	X
	
	X

	Hygienické potřeby
-Vlhčené ubrousky
	
	
	
	X

           X
	X
	
	X

X

	-Hygienické vložky
	
	
	
	           X
	
	
	X

	Lehké plastové nákupní tašky[footnoteRef:1] [1:  Na úrovni EU je již omezeno používání lehkých plastových nákupních tašek směrnicí (EU) 2015/720.] 

	
	
	
	
	X
	
	X

	Lovná zařízení
	
	
	
	
	X
	
	X



Plasty na jedno použití
Byly určeny tři kategorie výrobků: výrobky, pro něž existují dostupné udržitelné alternativy – cílem je podporovat méně škodlivé alternativy; výrobky, pro něž alternativy neexistují – cílem je omezit škody lepším informováním spotřebitelů a přenesením finanční odpovědnosti za důsledky pro životní prostředí na výrobce; a výrobky, které jsou již dobře zachycovány – zde je cílem zajistit, aby se dostaly do systému odděleného sběru a recyklace. A pro ně byla navrhnuta rozdílná opatření:
Úplně zakázány mají být jen takové plastové výrobky na jedno použití, pro které existují snadno dostupné a udržitelnější, cenově přijatelné alternativy. U jednorázových plastů, které nemají vhodnou alternativu, se státy mají snažit o snížení spotřeby těchto výrobků např. formou osvěty, u těchto výrobků by se měly zavést systémy rozšířené odpovědnosti výrobce za účelem pokrytí nákladů na odklízení odpadků a nakládání s nimi. Rovněž jsou zaváděny požadavky na označování některých výrobků. Členské státy mají zajistit do roku 2025 sběr 90 % jednorázových plastových lahví od nápojů. Nápojové obaly na jedno použití obsahující plasty budou na trh povoleny pouze, pokud jejich uzávěry a víčka budou připevněny k nádobě. 
Návrh směrnice dále obsahuje tradiční články týkající se přístupu ke spravedlnosti[footnoteRef:2], informací o monitorování provádění[footnoteRef:3], sankcí, hodnocení a přezkumu.[footnoteRef:4] Směrnice rovněž úvodem obsahuje nezbytné definice. Transpoziční lhůta je navržena v délce dvou let.  [2:  Článek 12 provádí Aarhuskou úmluvu. Občané a nevládní organizace by měli mít možnost požádat o právní přezkum rozhodnutí přijatých členskými státy podle této směrnice.]  [3:  Členské státy vytvoří soubor údajů o výrobcích, na něž se vztahuje cíl snížení spotřeby.]  [4:  První hodnocení je plánováno za šest let po uplynutí lhůty pro provedení směrnice. ] 

Konkrétně se jedná o tato opatření a výrobky:

	Opatření
	Výrobky
	Poznámka
	Pozice vlády ČR

	Obecné cíle snížení spotřeby 
	· Nádoby na potraviny
· Nápojové kelímky

	Mohou obsahovat vnitrostátní cíle snížení spotřeby, poskytovat alternativní produkty, ekonomické nástroje (zpoplatnění), apod.
	Souhlas

	Omezení uvádění výrobků na trh (zákaz)
	· Vatové tyčinky[footnoteRef:5] [5:  U vatových tyčinek a brček je výjimka pro lékařské účely. ] 

· Příbory
· Talíře
· Brčka
· Nápojová míchátka
· Tyčky k balonkům[footnoteRef:6] [6:  U balónků a tyček k nim je vždy výjimka pro průmyslové či jiné profesionální použití.] 

	
	Souhlas,
 kromě vatových tyčinek 

	Požadavky týkající se navrhování výrobků – uvádění na trh 
	· Nápojové lahve

	Požadavek na připevnění plastových uzávěrů a víček k nápojovým lahvím
	Spíše negativní

	Požadavky na označení
	· Hygienické vložky, tampony, aplikátory tamponů
· Vlhčené ubrousky
· Balónky
	S cílem informovat spotřebitele o vhodných způsobech odstraňování odpadů nebo o způsobech odstraňování, jichž je třeba se vyvarovat
	Flexibilní

	Rozšířená odpovědnost výrobce 
	· Nádoby na potraviny
· Obaly od pochutin
· Nápojové lahve
· Nápojové kelímky
· Tabákové výrobky s filtry
· Vlhčené ubrousky
· Balónky
· Lehké plastové nákupní tašky
· Lovná zařízení
	Hradit náklady na sběr odpadu, následnou přepravu a zpracování, atp.
	Flexibilní s tím, že musí být diskutováno

	Tříděný sběr
	· Nápojové lahve
	Do roku 2025 90 %
Lze využít zálohové systémy nebo stanovit cíle pro sběr
	Rámcový souhlas (ale zdá se příliš ambiciózní) 

	Osvětová opatření
	· Nádoby na potraviny
· Obaly od pochutin
· Nápojové lahve
· Nápojové kelímky
· Tabákové výrobky s filtry
· Vlhčené ubrousky
· Balónky
· Lehké plastové tašky
· Hygienické vložky, tampony, aplikátory tamponů
· Lovná zařízení 
	O opětovném použití, možnostech nakládání s odpady, o dopadu vyhazování mimo určená místa, atp.
	Flexibilní




Dopad na státní rozpočet a právní řád ČR:
Dopad na státní rozpočet zatím nelze přesně kvantifikovat. Směrnice bude mít dopad na právní řád ČR zejména v oblasti odpadového hospodářství. 
Stanovisko vlády ČR:
Vláda ČR ve své rámcové pozici k dokumentu vyjadřuje obavy ohledně možnosti efektivní transpozice a implementace velkého množství regulace, která se vztahuje k plastům. Vláda ČR bude usilovat o jednoznačné vyjasnění rozsahu rozšířené odpovědnosti výrobců. Vláda ČR nevnímá jako dostatečně odůvodněný požadavek na pevné uchycení víčka k láhvi. Vláda ČR rovněž nevnímá jako dostatečně odůvodněný požadavek na omezení uvádění vatových tyčinek s plastovým tělem na trh.
Předpokládaný harmonogram projednávání v orgánech EU:
Návrh směrnice byl zveřejněn Komisí 28. 5. 2018; Komise má ambici dokončit vyjednávání v květnu 2019 (před skončením mandátu stávající Komise). Návrh byl představen na jednání pracovní skupiny Rady EU 8. června 2018. V Evropském parlamentu je garančním výborem výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI), kde byla zpravodajkou určena Frédérique Ries (ALDE). Návrhem se mají zabývat i další výbory. Lhůta pro zasílání odůvodněných stanovisek běží do 25. července 2018.  
1