Jednání výborů PSP - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 4600-15-20181212 najdete zde


                Parlament České republiky
POSLANECKÁ SNĚMOVNA
2018
8. volební období
49.
USNESENÍ
výboru pro životní prostředí
z 15. schůze
ze dne 12. prosince 2018
Zpráva Komise Evropského parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů o provádění právních předpisů EU v oblasti odpadů, včetně zprávy včasného varování pro členské státy, kterým hrozí, že nesplní cíl zvýšit do roku 2020 úroveň přípravy k opětovnému použití /recyklace komunálního odpadu /
 KOM (2018) 656 v konečném znění, kód Rady 12500/18
Po vyslechnutí zpravodajské zprávy poslankyně Jany Krutákové a po rozpravě 
výbor pro životní prostředí 
I. bere na vědomí  Zprávu Komise Evropského parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů o provádění právních předpisů EU v oblasti odpadů, včetně zprávy včasného varování pro členské státy, kterým hrozí, že nesplní cíl zvýšit do roku 2020 úroveň přípravy k opětovnému využití /recyklace komunálního odpadu COM (2018) 656 v konečném znění, kód Rady 12500/18

II. pověřuje předsedkyni výboru, aby o tomto usnesení informovala předsedu výboru pro evropské záležitosti.
	




Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ		       Jana KRUTÁKOVÁ
                 ověřovatelka		         zpravodajka 



 Dana BALCAROVÁ
      předsedkyně


Příloha usnesení VŽP ze dne 21. 11. 2018, č. 49

Informační podklad ke zprávě o provádění právních předpisů EU v oblasti odpadů, včetně zprávy včasného varování pro členské státy, kterým hrozí, že nesplní cíl zvýšit do roku 2020 úroveň přípravy k opětovnému použití / recyklace komunálního odpadu
Zpráva Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů o provádění právních předpisů EU v oblasti odpadů, včetně zprávy včasného varování pro členské státy, kterým hrozí, že nesplní cíl zvýšit do roku 2020 úroveň přípravy k opětovnému použití / recyklace komunálního odpadu
KOM(2018) 656 v konečném znění, kód Rady 12500/18

· Právní základ:
Dokument informační povahy.

· Datum zaslání Poslanecké sněmovně prostřednictvím VEZ:
26. 9. 2018

· Datum projednání ve VEZ:
11. 10. 2018 (1. kolo)

· Procedura:
Není projednáváno legislativním postupem, jedná se o dokument nelegislativní povahy, který nepodléhá schválení v Radě a Evropském parlamentu. Procedura je ukončena jeho přijetím a předložením těmto institucím.

· Předběžné stanovisko vlády (dle § 109a odst. 1 jednacího řádu PS):
Datované dnem 26. října 2018, doručené do výboru pro evropské záležitosti dne 31. října 2018 prostřednictvím systému ISAP.

· Hodnocení z hlediska principu subsidiarity:
Hodnocení z hlediska principu subsidiarity se neuplatní, jedná se o dokument informační povahy.

· Odůvodnění a předmět:
Předložená zpráva přezkoumává provádění klíčových prvků právních předpisů EU o odpadech členskými státy, identifikuje problémy, které brání plnému souladu, a poskytuje doporučení, jak zlepšit nakládání s určitými toky odpadů.









· Obsah a dopad:
Zpráva vychází z informací poskytnutých ve zprávách o provádění v právu členských států v období let 2013–2015 týkajících se:
· směrnice 2008/98/ES o odpadech („rámcová směrnice o odpadech“),
· směrnice 2002/96/ES a směrnice 2012/19/EU o odpadních elektrických a elektronických zařízeních („směrnice OEEZ“),
· směrnice 94/62/ES o obalech a obalových odpadech („směrnice o obalech“),
· směrnice 1999/31/ES o skládkách odpadů („směrnice o skládkách“) a
· směrnice 86/278/EHS o kalech z čistíren odpadních vod („směrnice o kalech z čistíren odpadních vod“).
Tyto informace jsou doplněny nedávnými hloubkovými studiemi týkajícími se několika toků odpadů, konkrétně komunálního odpadu (studie včasného varování), stavebního a demoličního odpadu, nebezpečného odpadu a odpadních elektrických a elektronických zařízení.
Zpráva se tedy věnuje komunálnímu odpadu, stavebnímu a demoličnímu odpadu, nebezpečnému odpadu, odpadním elektrickým a elektronickým zařízením, obalovým odpadům, ukládání na skládku a kalům z čistíren odpadních vod. Lze shrnout, že určité problémy má více než polovina členských států.
Jako největší problémy se jeví riziko nesplnění cíle týkajícího se komunálního odpadu pro rok 2020 (asi 14 států), dále cíle týkající se obalů, konkrétně obecný cíl v oblasti recyklace a cíle pro konkrétní materiály (zejména sklo a dřevo), a splnění cílů pro omezení biologicky rozložitelného odpadu (zde nesplňuje 6 států, další 3 nedodaly údaje). Problémy činí i cíl zvýšit do roku 2020 úroveň přípravy k opětovnému použití, recyklace a jiných druhů materiálového využití na 70 % hmotnosti (pro stavební a demoliční odpad) a sběr odpadních elektrických a elektronických zařízení.
V návaznosti na tuto zprávu Komise začne v členských státech, u nichž existuje riziko, že nesplní cíle týkající se komunálního odpadu pro rok 2020, provádět návštěvy na vysoké úrovni týkající se oběhového hospodářství a odpadu.
Česká republika nesplnila 50% cíl, který jí byl stanoven pro rok 2013 v oblasti ukládání biologicky rozložitelných komunálních odpadů na skládky. Množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů ukládaných na skládky mělo být v ČR do roku 2013 sníženo na 50 % (hmotnostních) z celkového množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů. Nedávná studie provedená pro Komisi navíc zjistila, že 15 členských států zcela neplní povinnost stanovenou ve směrnici týkající se zpracování odpadu před uložením na skládku.
V této oblasti Komise neuvádí žádná doporučení pro členské státy. Komise však uvádí, že se s dotčenými členskými státy spojila a prostřednictvím opatření na podporu dodržování předpisů a dalších činností na zlepšení výsledků vypracovala cílené poradenství.

· Stanovisko vlády ČR:
Vláda ČR v rámcové pozici ze dne 26. října 2018 k předložené zprávě uvádí, že je nezbytně nutné v ČR přijmout novou legislativu odpadového hospodářství, která umožní dosáhnout nových cílů pro recyklaci komunálních odpadů pro roky 2025 až 2035[footnoteRef:1]. MŽP tuto legislativu připravuje. V oblasti ukládání na skládku (biologicky rozložitelné komunální odpady) je uvedeno, že ČR považuje tuto oblast za prioritní, a je uveden výčet legislativních změn, které byly učiněny v letech 2014 – 2018 s cílem zlepšit situaci v této oblasti. Tato problematika bude rovněž řešena v nově připravované legislativě. [1:  V květnu 2018 byly schváleny návrhy z balíčku opatření k oběhovému hospodářství, které stanoví cíle v oblasti nakládání s odpady a recyklace do roku 2030.
]