Jednání výborů PSP - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 4600-20-20190904 najdete zde


                Stanovisko k pozměňovacím návrhům k novele zákona o odpadech (sněmovní tisk č

	Pozměňovací návrhy k tisku č. 483
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 383/2012 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů
pro jednání Výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

	Předkládá
	Pozměňovací návrh


	Stanovisko MŽP

	Ing. Dana Balcarová
	V části první, čl. I, bodě 28 se v § 12 odstavci 4 věta “Rada Modernizačního fondu má 5 členů, 2 členy jmenuje ministr životního prostředí, 2 členy jmenuje ministr průmyslu a obchodu a 1 člena jmenuje ministr financí.”  nahrazuje větou “Radu Modernizačního fondu tvoří zástupci ministerstva životního prostředí, ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva financí a dále nezávislí odborníci; členy Rady Modernizačního fondu jmenuje vláda, která při výběru členů dbá na zachování principu transparentnosti nakládání s veřejnými prostředky.”.


	Nesouhlas
Navrhované znění je poměrně vágní, nestanovuje počet členů Rady Modernizačního fondu, přičemž počet členů z jednotlivých ministerstev byl výsledkem dohody resortů v rámci připomínkového řízení. Není jasné, kdo mají být „nezávislí odborníci“, jak mají být vybíráni a především, jak by měla vláda při výběru členů uplatnit kritérium „transparentnosti nakládání s veřejnými prostředky“. Tato nekonkrétní úprava by pak mohla být v rozporu s požadavkem na transparentnost, kterým je samotný pozměňovací návrh odůvodňován a rovněž by vnesla nejistotu do již zahájených příprav Modernizačního fondu, které je potřeba dokončit během příštího roku tak, aby byl plně funkční od roku 2021. 


	Ing. Dana Balcarová
	Novelizační bod 20 nově zní:

„20. V § 7 odst. 5 se za text „2003/87/ES“ se vkládají slova „, v platném znění,“.“.


	Nesouhlas

Změna spočívá v ponechání stávajícího, nyní platného, stropu 12 mld. Kč, které jsou z výnosu z dražeb povolenek účelově vázány na financování činností a projektů ke snižování emisí skleníkových plynů. Tzn.   navrhuje se nesnižovat tento strop na 8 mld., jak je uvedeno ve vládním návrhu zákona.

To by jistě samo o sobě z pohledu MŽP bylo žádoucí, nicméně je třeba vzít v úvahu širší souvislosti, které vedly k tomuto nastavení. Jde zejména o kompromisní nastavení hospodaření s výnosy z aukcí, jehož součástí je i vyčlenění prostředků nad 8 mld. Kč na kompenzace nepřímých nákladů. Dále onen strop 8 mld. Kč vychází z odhadů absorpčních kapacit programů spravovaných MŽP a MPO a financovaných z výnosů z aukcí, přičemž zohledňuje i budoucí podobu operačních programů a Modernizačního fondu tak, aby nedocházelo k jejich překryvům. Oblasti podpory z programu Nová zelená úsporám (NZÚ), které předkladatelka vyjmenovává, nemají pro období 2021-2030 vyšší absorpční kapacitu než navrhované 4 mld. Kč ročně, zatímco renovace budov veřejného sektoru se předpokládá jako jedna z oblastí, kterou bude podporovat Modernizační fond, resp. v případě budov na municipální úrovni Operační program Životní prostředí. Pokud by byla absorpční kapacita NZÚ vyšší než očekávané 4 mld. Kč/rok, lze rozdíl dofinancovat z Modernizačního fondu. Na zmíněnou podporu institucí a jejich personálních a odborných kapacit je pak rovněž zaměřen nový program vědy a výzkumu Program pro život. 



	Ing. Dana Balcarová
	„19. V § 7 odst. 4 se slova „, 2 a 3“ nahrazují slovy „a 2“ a za slovo „není-li“ se vkládají slova „tímto zákonem“.“.
	Nesouhlas
Nezasahování do ostatních částí § 7 je součástí komplexního kompromisu z meziresortního připomínkového řízení, do kterého bylo třeba zakomponovat i priority a cíle Ministerstva financí. Přijetím pozměňovacího návrhu by se omezila flexibilita státního rozpočtu při reakci na některé neočekávané výdaje, popř. možnost reakce na aktuální čerpání programu NZÚ, do kterého jsou a budou prostředky z aukcí v rámci MŽP primárně směřovány. 


PAGE  
3