Jednání výborů PSP - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 4600-26-20200429 najdete zde


                PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY
Poslanecká sněmovna
2020
VIII. volební období
___________________________________________________________



Pozměňovací návrh

poslance


Josefa Kotta


k vládnímu návrhu zákona o odpadech

(sněmovní tisk č. 676)











Návrh zákona o odpadech (sněmovní tisk č. 676), se mění takto:

V příloze č. 4 - Seznam zařízení k využití odpadu se v bodě 1 větě první za slova „nebo lepenky“ vkládá čárka a dále se vkládají slova „celulózových vláken nebo granulí“. 




Odůvodnění:

Předložený pozměňovací návrh navrhuje doplnit Seznam zařízení na využití odpadu, která mohou být provozována bez povolení provozu zařízení, uvedený v Příloze č. 4, bod 1. vládního návrhu zákona (dál jen „vl. n. z.“) o odpadech, a to o zařízení sloužící k výrobě celulózových vláken a granulí. 

Uváděná Příloha č. 4 je přímo navázána na ust. § 21 odst. 2 s dopadem na povinnost stanovenou v ust. § 21 odst. 1 vládního návrhu zákona o odpadech. Poukazovaným ustanovením § 21 odst. 1 vl. n. z. o odpadech je navrhována povinnost zpracovatelů odpadu, kteří ke své činnosti využívají zařízení ke skladování, sběru, úpravě, využití nebo odstranění odpadu, provozovat tato zařízení pouze na základě povolení provozu takových zařízení uděleného příslušným krajským úřadem. Výjimku z výše avizované povinnosti podle ust. § 21 odst. 1 vl. n. z. o odpadech stanoví odst. 2 ustanovení § 21 vl. n. z. o odpadech, jež odkazuje na Přílohu č. 4 návrhu zákona o odpadech, která v bodě 1. definuje zařízení k využití odpadu, která mohou být za splnění podmínek připravovaného zákona o odpadech provozována bez povolení provozu zařízení podle odst. 1. 

Předmětný návrh se odůvodňuje z titulu nastavení a zajištění rovných podmínek všech zpracovatelů odpadového papíru, a to zejména ve smyslu § 19a odst. 1), písm. a), zák. č. 143/2001 sb. zákona o ochraně hospodářské soutěže: 1) Orgán veřejné správy nesmí při výkonu veřejné moci bez ospravedlnitelných důvodů narušit hospodářskou soutěž zejména tím, že a)zvýhodní určitého soutěžitele nebo skupinu soutěžitelů, tedy zamezení zvýhodnění jistého odvětví zpracování papírového odpadu nad odvětvími ostatními, dosud neobsaženými v předmětné příloze, kladením překážek v rovném přístupu na trh ostatním subjektům. 

Zákonodárce by v důsledku připravovaného znění předmětnou výjimkou stanovenou v Příloze č. 4 připravovaného zákona o odpadech bez navrhovaného doplnění zasáhl do poměrů hospodářské soutěže, když by zjevně zvýhodnil určitý okruh zpracovatelů druhotného odpadového papíru oproti dalším subjektům vykonávajících shodnou činnost. Tím by vznikla disproporce mezi postavením těchto soutěžitelů v hospodářské soutěži, neboť určitá část těchto soutěžitelů by byla stižena zpřísněnými podmínkami pro výkon své hospodářské činnosti, a to bez jakéhokoliv relevantního důvodu. 

Důvodem pro předložení pozměňovacího návrhu je náprava zjevné absence dalších významných  zařízení pracujících při výrobě produktu s odpady definovanými zmiňovaným bodem 1 Přílohy č. 4 vl. n. z. o odpadech. Mezi tento taxativní výčet jsou proto zařazena i zařízení sloužící k výrobě celulózových vláken nebo granulí.

Snahou státu je přechod z lineárního způsobu výroby ke způsobu cirkulárnímu - oběhovému, tj. využití technologie v odvětvích, která jsou schopna využít odpad jako zdroj suroviny pro další výrobu. Mezi taková odvětví lze zařadit výrobu papíru a lepenky, kde pro výrobu nového papíru je využíván papír odpadový (recyklovaný). Shodně je ovšem postupováno i při výrobě celulózových vláken nebo granulí, neboť hlavním zdrojem suroviny pro jejich výrobu je právě recyklovaný papír.

Povaha zařízení užívaných k výrobě celulózových vláken nebo granulí je ve vztahu k životnímu prostředí obdobná povaze zařízení na výrobu papíru nebo lepenky. Oproti výrobě papíru a lepenky má výroba celulózových vláken nebo granulí navíc tu výhodu, že při zpracování recyklovaného papíru nedochází k zatěžování životního prostředí, jako je tomu při výrobě papíru nebo lepenky, neboť při výrobě celulózových vláken nebo granulí dochází k rozvlákňování recyklovaného papíru tzv. suchou metodou.

Navrhovaná změna řeší výše nastíněný zásah do poměrů hospodářské soutěže, navíc podporuje významné zpracovatele odpadového papíru, mezi které lze řadit výrobce celulózových vláken nebo granulí, čímž dochází k posílení záměru státu spočívajícího v přechodu k oběhovému hospodářství.


2