Jednání výborů PSP - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 4600-26-20200429 najdete zde


                PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY
Poslanecká sněmovna
2020
VIII. volební období
___________________________________________________________


Pozměňovací návrh 

poslanců Františka Elfmarka a Dany Balcarové

k vládnímu návrhu zákona o odpadech




(sněmovní tisk č. 676)






Vládní návrh zákona o odpadech se mění takto:

V příloze č. 2 k zákonu č…/2020 Sb., tabulce „Katalog činností“ v části „Využití odpadu“ se za řádek 
	Využití odpadu
	Materiálové využití a recyklace
	plazma s produktem určeným k materiálovému využití
	5.20.0
	R3a, R3h, R4a, R5a, R5g


doplňuje nový řádek, který zní: 


Platné znění  s vyznačením navrhované  změny: 





Odůvodnění:

V rámci vypořádání připomínek k zákonu o odpadech bylo akceptováno doplnění těchto kódů pro technologii „pyrolýza“ a „plazma“. 
Pro zachování technologické neutrality je nutné obdobně zařadit ještě technologii „Rozpouštění s produkty použitelnými jako původní surovina - „solvolýza“. 
Solvolýza je proces, ve kterém jsou zregenerovány vstupní polymery z materiálů, které mechanickým procesem nelze recyklovat. Jedná se především o vícekomponentní materiály zejména s podílem Polypropylenu, polyetylenu, polyamidu a polyesteru, používané v hygienickém, potravinářském, automobilovém, nebo stavebním průmyslu, pro které v současné době kromě spalování nelze najít jinou formu recyklace. Výstupním materiálem je opět plnohodnotná surovina.

Ministerstvo životního prostředí deklaruje maximální podporu hierarchie nakládání s odpady. Zároveň Každý rok Evropané produkují 25 milionů tun plastového odpadu, ale méně než 30 % se shromažďuje k recyklaci“, uvádí evropská strategie pro plasty z roku 2018. Zároveň jádrem v současné době diskutované Zelené dohody pro Evropu je klimatická neutralita. Aby byly splněny ambiciózní klimatické evropské cíle, ale zejména cíle pro plnění recyklace, je třeba recyklovat mnohem více odpadního plastu.
Technologie „pyrolýza“, „plazma“ a „solvolýza“ jsou považovány za technologie tzv. „chemické recyklace“ v rámci kategorie materiálová recyklace, a vhodně doplňují technologie tzv. „mechanické recyklace“ (výroba nových PET lahví z použitých PET lahví, výroba plastových plotů či střešních tašek z recyklátu apod.). Technologie chemické recyklace pomáhají řešit problém, kdy je v dnešní době řada plastů obtížně recyklovatelných či nerecyklovatelných a končí na skládkách nebo spalovnách. V České republice již jsou připraveny řešení a zpracovatelské kapacity pro technologie tzv. „chemické recyklace“, tj. technologie „pyrolýzy“, „plazmy“ a „solvolýzy“ plastových či jiných (např. komunálních) odpadů.
Jinými slovy Chemická recyklace může zaplnit mezeru v recyklační smyčce plastů, šetřit cenné zdroje a přispět k vytvoření nízkouhlíkové oběhové ekonomiky. Procesy chemické recyklace jsou schopné zpracovávat kontaminovaný a / nebo směsný plastový odpad, který nelze recyklovat mechanickou recyklací nebo rozpouštěním, který by jinak skončil spalováním (s nebo bez energetického využití) nebo skládkou. Tyto technologie umožňují použití plastového odpadu jako suroviny pro výrobu nových chemikálií a plastů, jejichž kvalita je stejná jako při výrobě z původních zdrojů, což umožňuje jejich použití i v náročných aplikacích, jako je styk s potravinami a balení potravin. Další výhodou je možnost využití chemické recyklace k zachycení a oddělení problematických nečistot, tzv. látek vzbuzujících mimořádné obavy (SVHC), které mohou být přítomny v plastických hmotách na konci životnosti.
V rámci celého hospodářství je významný podíl řady odvětví na vývoji, partnerství, hodnocení a pilotování chemické recyklace, ke kterému se hlásí řada předních evropských chemických firem. Zavedením chemické recyklace se zajistí efektivní udržení hodnotových řetězců a pomáhá se těmto hodnotovým řetězcům splnit jejich cíle v oblasti recyklace plastových odpadů a stát se plně oběhovými.
Dodržení výše uvedených doporučení způsobí zlepšení nejen na poli recyklace plastových odpadů, ale i v celém odpadovém hospodářství České republiky. 
Výše uvedené výrazně pomůže mimo jiné s:
• Omezením skládkování, hromaděním odpadů a negativních vlivů s tím spojených.
• Omezením závislosti ČR na fosilních palivech.
• Omezením závislosti na exportu plastového odpadu a řešení problematiky využití odpadních plastů v ČR.
• Omezením závislosti na importu primárních plastových materiálů.
• Ochranou životního prostředí.
• Dosažením stanovených a vymahatelných cílů v oblasti nakládání s odpady.