Jednání výborů PSP - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 4700-21-20190403 najdete zde


                MINISTERSTVO  ZEMĚDĚLSTVÍ

PS190030033
Předkladatelé

S T A N O V I S K O

Předkladatelů sněmovního tisku č. 321/0 k pozměňovacímu návrhu poslance Josefa Kotta a k návrhu poslance Karla Turečka, kterým se mění zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů 

 (sněmovní tisk č. 321)

 Určeno pro Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

	Předkladatel
	
	Pozměňovací návrh
	Stanovisko skupiny předkladatelů

	A
Poslanec Ing. Karel Tureček 

	A 

	1. V části první (změna stavebního zákona) se novelizační body č. 1 až 3 zrušují.

Následující novelizační body se přečíslují.

2. V části první (změna stavebního zákona) dosavadní novelizační bod č. 4 zní:

„X. V § 119 odst. 1 se za písmeno d) vkládá nové písmeno e), které zní:

„e) vodní dílo podle § 15a odst. 3 vodního zákona,“.“

3. V části druhé (změna vodního zákona) se v novelizačním bodu č. 1 v § 15a odst. 4 písm. a) za slova „stavebního zákona4)“ vkládají slova „a dále závazné stanovisko orgánu územního plánování podle § 96b stavebního zákona, přičemž územní rozhodnutí ani územní souhlas se nevydává“.

4. V části druhé (změna vodního zákona) se za novelizační bod č. 3 vkládá nový novelizační bod č. 4, který zní:

„4. Za § 15a se vkládá § 15b, který zní:

㤠15b

Ohlášení terénních úprav

(1) K provedení terénních úprav sloužících k zadržování vody v krajině do 1,5 m hloubky o výměře nad 300 m2 nejvíce však do 20 000 m2 v nezastavěném území, které nemají společnou hranici s veřejnou pozemní komunikací, postačí ohlášení vodoprávnímu úřadu. Při ohlašování terénních úprav podle věty první se obdobně použijí ustanovení stavebního zákona o ohlašování staveb.

(2) Ohlášení terénních úprav podle odstavce 1 obsahuje náležitosti podle stavebního zákona4) a dále závazné stanovisko orgánu územního plánování podle § 96b stavebního zákona, přičemž územní rozhodnutí ani územní souhlas se nevydává. Nejde-li o terénní úpravy prováděné v území chráněném podle části třetí nebo čtvrté zákona o ochraně přírody a krajiny, nevyžaduje se závazné stanovisko orgánu ochrany přírody. 

(3) Dokumentace terénních úprav podle odstavce 1 obsahuje 

a)
průvodní zprávu se základními údaji o terénních úpravách, 

b)
údaje o předpokládaných účincích terénních úprav na okolí, technický popis postupu a způsobu prací, údaje o násypných hmotách, o místě a způsobu uložení vytěžených hmot, o způsobu jejich zhutňování a povrchové úpravě, 

c)
situační výkres na podkladě kopie katastrální mapy a 

d)
situační výkres v měřítku zpravidla 1 : 500 s vyznačením navrhovaných terénních úprav, pozemků, na nichž se projeví jejich důsledky, včetně vyznačení stanovených ochranných nebo bezpečnostních pásem nebo záplavových území, a potřebné geometrické parametry určující v situačním výkresu polohové a výškové umístění terénních úprav.“.“

Následující novelizační body se přečíslují.

5. V části druhé (změna vodního zákona) se za dosavadní novelizační bod č. 4 vkládá nový novelizační bod, který zní:

„X. V § 55 odst. 3 se za slova „vodohospodářské úpravy,“ vkládají slova „terénní úpravy,“.

Následující novelizační body se přečíslují.

	SOUHLAS

	B

Poslanec

Ing. Josef Kott

	B1

	1. V části první, Článku I, dosavadní novelizační bod 1, písmeno i) nově zní:

„i) vodních děl do plochy 20 000 m2 s výškou hráze do 2,5 m, která slouží ke vzdouvání a akumulaci vod a která nepodléhají technickobezpečnostnímu dohledu nebo splňují kritéria pro zařazení do IV. kategorie technickobezpečnostního dohledu podle vodního zákona; odstavec 1 věta první se nepoužije.“.


	 SOUHLAS

	
	B2

	2. V části druhé, Článku III, dosavadní novelizační bod 1, odstavec 3 nově zní: 

 „(3) K provedení vodního díla do plochy 20 000 m2 s výškou hráze do 2,5 m, které slouží ke vzdouvání a akumulaci vod a které nepodléhá technickobezpečnostnímu dohledu nebo splňuje kritéria pro zařazení do IV. kategorie technickobezpečnostního dohledu, postačí ohlášení vodoprávnímu úřadu. Při ohlašování vodního díla podle věty první se obdobně použijí ustanovení stavebního zákona o ohlašování staveb. “.


	SOUHLAS
Pokud bude Zemědělským výborem přijat pozměňovací návrh „A“ poslance Ing. Karla Turečka, nebude hlasovatelný pozměňovací návrh „B1“ poslance Ing. Josefa Kotta. O návrhu poslance Ing. Josefa Kotta „B2“ však bude nadále možné hlasovat samostatně. 


(1) PAGE  
3