Jednání výborů PSP - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 4700-32-20200219 najdete zde


                PS200116180
Posl. M. Jarošová/3



PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY
POSLANECKÁ SNĚMOVNA
VIII. volební období




                                                                       
                                                                       
                                                  Pozměňovací návrh 


poslankyně Moniky Jarošové 



ke sněmovnímu tisku č. 514




k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat 
proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, a zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči,
ve znění pozdějších předpisů
Sněmovní tisk č. 514, kterým se navrhuje změna zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, a zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči, ve znění pozdějších předpisů se mění takto: 
   

Vyznačení navrhované změny:

V § 61 v odstavci 1 se za bod e přidá bod f, který bude znít: 
f) po označení psa čipem neprodleně zaregistrovat identifikační číslo psa do vybraného registru psů dle preferencí majitele psa.


Předmětné ustanovení tak bude nově znít:
Soukromí veterinární lékaři
§ 61
(1) Soukromý veterinární lékař je povinen
a) oznámit krajské veterinární správě nejméně 7 dnů předem zahájení a ukončení činnosti,
b) uvědomit neprodleně krajskou veterinární správu o podezření z výskytu nebezpečné nákazy nebo podezření z týrání zvířete, jakož i o jiných skutečnostech důležitých z hlediska veterinární péče a veřejného zájmu na plnění jejích úkolů,
c) dbát při podávání léčiv na dodržování ochranných lhůt a dalších požadavků, které jsou stanoveny za účelem vyloučení nežádoucích reziduí ze živočišných produktů, popřípadě nežádoucích kombinací s doplňkovými látkami, které jsou obsaženy v krmivech, a upozornit chovatele na nutnost dodržování ochranných lhůt u zvířat, která slouží k produkci potravin,
d) vést řádnou evidenci o provedených preventivních úkonech, o použití a výdeji léčiv a o utracení zvířat, která podléhají označování a evidenci podle zvláštního právního předpisu9d), uchovávat ji po dobu nejméně 3 let a na požádání ji předložit úřednímu veterinárnímu lékaři,
e) po jeho předložení chovatelem neprodleně zaznamenávat do záznamu chovatele podání léčiv zvířatům a očkování zvířat a úplně, správně a pravdivě vyplňovat zdravotní potvrzení.
f) po označení psa čipem neprodleně zaregistrovat identifikační číslo psa do vybraného registru psů dle preferencí majitele psa.
(2) V oznámení o zahájení činnosti podle odstavce 1 písm. a) musí být uvedeny, vedle údajů stanovených pro podání správním řádem32b), akademický titul, místo výkonu veterinární léčebné a preventivní činnosti a číslo telefonu, faxu nebo elektronická adresa. K oznámení musí být přiloženy prvopis nebo ověřená kopie osvědčení podle zákona o Komoře veterinárních lékařů České republiky32) a prohlášení o souhlasu s využitím poskytnutých informací v registrech a evidenci úkonů informačního systému Státní veterinární správy32c).
(3) Soukromý veterinární lékař je povinen zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, o nichž se dozvěděl v souvislosti s výkonem odborné veterinární činnosti, pokud jí nebyl zproštěn. Tím není dotčena povinnost oznamovat určité skutečnosti orgánům příslušným podle tohoto zákona a podle zvláštních právních předpisů.33)
(4) Soukromý veterinární lékař je oprávněn vést pro svou potřebu pohotovostní zásobu léčiv.
(5) Vyšetření, zdravotní zkoušky a povinné preventivní a diagnostické úkony v rámci veterinární kontroly zdraví, kontroly dědičnosti zdraví a kontroly pohody zvířat provádí veterinární lékař schválený pro tuto činnost. Schválený veterinární lékař postupuje při výkonu této činnosti v souladu s pokyny krajské veterinární správy a provádí tuto činnost v rozsahu, postupy a v souladu s požadavky stanovenými ministerstvem podle § 44 odst. 1 písm. d). Schválení veterinárního lékaře pro tuto činnost může být krajskou veterinární správou pozastaveno nebo odejmuto, jestliže při jejím provádění postupoval v rozporu s požadavky stanovenými tímto zákonem.

Věcné odůvodnění pozměňovacího návrhu:
Od ledna 2020 začala platit novela veterinárního zákona, kde jeden z bodů je zavedení povinného čipování psů do 3 měsíců věku, nejpozději však před přechodem k novému majiteli. Chovatel, který chová psa, je povinen zajistit, aby identifikační číslo psa bylo zaznamenáno v dokladu o očkování psa. Pokud majitel nesplní tuto zákonnou povinnost, pozbyde platnost očkování proti vzteklině. 
Dotud je vše v pořádku. Ale novele veterinárního zákona chybí k dokonalosti  jedna důležitá skutečnost, a to povinnost veterinárních lékařů zaregistrovat identifikační číslo psa do jednoho ze stávajících soukromých registrů psů. Tento pozměňovací návrh tuto povinnost zavádí. 
Povinné čipy toho sami o sobě příliš neumějí, čip ukáže jen patnáctimístný číselný kód. Ten je nutné zapsat do databáze a psa registrovat, jinak nemají čipy žádný význam. Čipovat psy bez registru je jako přidělovat espézetky bez evidence, a to se musí změnit.                                                                                  
Hlavní důvod pro čipování psů je usnadnění propojení s očkovacím průkazem, ale i  propojení psa s jeho majitelem. To vše je ale dohledatelné jen v případě, že je kód z čipu zapsaný v některé z databází psů. Někteří veterináři již dnes psy zapisují do registru automaticky v ceně čipování. Některé ordinace však tuto službu nenabízí. Proto je třeba tuto službu uzákonit jako povinnou. 
Ideální situací by byl vznik  Centrálního registru psů, který by spravovala veterinární správa a ve kterém by byla zákonná povinnost majitelů či veterinárních lékařů zvířata registrovat. Tento registr je  Ministerstvem zemědělství neurčitě slibován do tří let., ale jeho vznik je nejistý pro organizační a finanční náročnost.  Čekají nás tedy nejméně tři roky bez jakékoli evidence čipovaných psů a proto je nutné využít stávající soukromé registry, které ale také nejsou ideální, ale je to jediné, co zatím máme.
S povinnou registrací potom bude snadno dohledatelný také majitel týraného zvířete a zlepší kontrolu větších problematických chovů, takzvaných množíren. Dnes je situace taková, že majitele čipem opatřeného psa nelze v současnosti dohledat. Zodpovědnější majitelé zaregistrují psa v některém z mnoha již existujících soukromých registrů, ale někteří majitelé se často mylně domnívají, že v čipu jsou zapsané údaje o nich samotných.                                                                                  Se zavedením povinnosti veterinárních lékařů zaregistrovat identifikační číslo psa do vybraného registru psů dle preferencí majitele psa tuto nepřehlednou a zmatečnou situaci vyřeší do doby, než vznikne Centrální registr psů. 







ale to situaci vůbec neřeší. Některá města už vydala nebo novelizovala obecní vyhlášky, které nařizují vlastníkům psů nejen to, aby své psy nechali čipovat a také jim ukládá povinnost, aby je současně s tím nechali i zanést do městské evidence psů (dobrým příkladem je třeba město Přerov). Jenže ani to situaci neřeší, protože zatoulaný pes se může pohybovat po celém okrese. 
Jenže ne každý majitel svého psa registruje, zápis do databáze totiž není povinný. Majitelé se často mylně domnívají, že v čipu jsou zapsané údaje o nich samotných. 











Zodpovědnější majitelé zaregistrují psa v některém z mnoha již existujících soukromých registrů, ale to situaci vůbec neřeší. Některá města už vydala nebo novelizovala obecní vyhlášky, které nařizují vlastníkům psů nejen to, aby své psy nechali čipovat a také jim ukládá povinnost, aby je současně s tím nechali i zanést do městské evidence psů (dobrým příkladem je třeba město Přerov). Jenže ani to situaci neřeší, protože zatoulaný pes se může pohybovat po celém okrese. 
Jenže ne každý majitel svého psa registruje, zápis do databáze totiž není povinný. Majitelé se často mylně domnívají, že v čipu jsou zapsané údaje o nich samotných.