Jednání výborů PSP - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 4700-32-20200219 najdete zde


                PS200116172
posl. J. Pošvář/2
PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY
Poslanecká sněmovna
2020
VIII. volební období
___________________________________________________________


Pozměňovací návrh 

Jana Pošváře

k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů 




(sněmovní tisk č. 514)




Text návrhu:

V části první, čl. II (Přechodná ustanovení), bod 6 nově zní:
“6. Na stavby pro zvířata postavené, rekonstruované nebo poprvé do provozu uvedené před nabytím účinnosti tohoto zákona se ustanovení § 9 odst. 1 písm. f) zákona č. 246/1992 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, použije od 1. ledna 2030.”.

Odůvodnění:

§ 9 odst. 1 písm. f) zakazuje chov zvířete v tzv. vazném ustájení. Toto ustanovení se však vztahuje pouze na nové stavby pro zvířata. Stavby postavené, rekonstruované nebo poprvé do provozu uvedené před nabytím účinnosti tohoto zákona jsou z působnosti tohoto ustanovení efektivně vyňaty, a to bez omezení.
Taková úprava je však v rozporu s rovnosti před zákonem, když v podstatě aprobuje protiprávní stav, který vznikl přede dnem účinnosti zákona, a umožňuje jej udržovat neomezeně dlouho. Na rozdíl od takzvané retroaktivity pravé, která je obecně nepřípustná, v tomto případě se bavíme o retroaktivitě nepravé, které je naopak mnohdy nezbytná (jinak by vůbec nebylo možné přijímat nové zákony). V případě stanovení nových pravidel pro ustájení zvířat nelze dát “plošnou trvalou imunitu“ těm, kteří zákon dnes porušují. Tím spíše, že mnohé hřebčíny či zařízení pro dobytek existují již desetiletí či staletí, a lze očekávat, že desetiletí ještě existovat budou. Daná výjimka tak může působit nesmírně dlouho.
Majetkové zájmy chovatelů je třeba vyvážit se zájmem na ochranu zvířat, a to stanovením adekvátního přechodného období. Navrhujeme přechodné období do roku 2030, což je dostatečně dlouhá doba na provedení potřebných úprav.