Jednání výborů PSP - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 4700-32-20200219 najdete zde


                PS200116174
PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY
Poslanecká sněmovna
2020
VIII. volební období
___________________________________________________________






Pozměňovací návrh 


poslankyně Moniky Červíčkové 


k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., 
o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů 


(Sněmovní tisk č. 514/0)




Pozměňovací návrh poslankyně Moniky Červíčkové k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk č. 514/0) 

1. V čl. I se za bod 18 vkládá nový bod 19, který zní:

„19. Za § 7a se vkládá nový § 7b, který včetně nadpisu zní:

㤠7b

Prodej nebo předání psa nebo kočky novému chovateli

Je zakázán prodej nebo předání psa nebo kočky novému chovateli 
a) 	na veřejném prostranství, s výjimkou prodeje nebo předání těchto zvířat v rámci veřejného vystoupení zvířat, nebo
b) 	na místech uvedených v § 13a odst. 5.“.“.

Následující body se přečíslují.


2. V čl. I dosavadním bodu 101 § 27 odst. 2 se za písm. c) doplňuje nové písm. d), které zní:

	„d) poruší zákaz prodeje nebo předání psa nebo kočky novému chovateli na veřejném prostranství podle § 7b písm. a),“.

Dosavadní písmena d) až l) se označují jako písm. e) až m).  


3. V čl. I dosavadním bodu 106 § 27 odst. 12 písm. a) se písmena h) až j) označují jako písmena i) až k), v písm. b) se písmena e) nebo l) označují jako písmena f) nebo m), v písm. c) se písmena f), g) nebo k) označují jako písmena g), h) nebo l).  


4. V čl. I dosavadním bodu 107 § 27 odst. 13 se písm. h) až j) označují jako písmena i) až k). 


5. V čl. I dosavadním bodu 108 § 27 odst. 14 se písmena h) až j) označují jako písmena i) až k). 


6. V čl. I dosavadním bodu 115 § 27a odst. 7 se v písm. a) vypouští slovo „nebo“, v písm. b) se na konci textu tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se slovo „nebo“ a za písmeno b) se doplňuje nové písmeno c), které zní:

	„c) poruší zákaz prodeje nebo předání psa nebo kočky novému chovateli na veřejném prostranství podle § 7b písm. a)“.


7. V čl. I dosavadním bodu 128 § 27a odst. 20 písm. b) se za slova „podle odstavce 7 písm. b)“ vkládají slova „nebo c)“.

8. V čl. I dosavadní bod 129 zní:

„129. V § 27a odstavec 21 zní:

„(21) Spolu s pokutou lze za přestupek podle odstavce 1 písm. a), b), d), g), k) nebo q), podle odstavce 4 písm. h), podle odstavce 6 anebo podle odstavce 7 písm. a) nebo b), podle odstavce 11 písm. a) nebo b), podle odstavce 13 písm. a) nebo p) anebo podle odstavce 15 písm. a), b), e) až g) nebo i) až m) uložit zákaz činnosti nebo zveřejnění rozhodnutí o přestupku, a za přestupek podle odstavce 1 písm. b) nebo j), podle odstavce 3 písm. f) až g), podle odstavce 4 písm. h), podle odstavce 6 anebo podle odstavce 7 písm. a) nebo b) propadnutí zvířete nebo zákaz chovu na dobu až 5 let nebo zveřejnění rozhodnutí o přestupku.“.“.


9. V čl. I dosavadním bodu 130 § 27a odst. 22 se za slova „podle odstavce 7“ vkládají slova „písm. a) nebo b)“



Odůvodnění:

K bodu 1

Návrh nového ustanovení § 7b navazuje na soubor změn právních předpisů, které jsou předkládány v rámci přípravy a projednávání novel veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat proti týrání a jejichž cílem je znemožnění činnosti tzv. „množíren“.

K již navrženým opatřením se navrhuje doplnit i zákaz prodeje nebo předání psa nebo kočky novému chovateli na veřejném prostranství. Podle ustanovení § 34 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, se veřejným prostranstvím rozumí všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru.

Osobami, které provozují tzv. množírny, nebo překupníky jsou veřejná prostranství často využívána k prodeji nebo předání psů nebo koček novým majitelům, což je problematické z mnoha důvodů, jež souvisejí se snahou zamezit překupnictví se zvířaty, ale především s ochranou zdraví zvířat a jejich ochranou před šířením nebezpečných nákaz a s pohodou zvířat.

Jedná se konkrétně zejména o nebezpečí infekce a další zdravotní rizika, která hrozí neočkovaným mláďatům. Na veřejných prostranstvích jsou také pro pobyt zvířat často nevhodné podmínky, tj. např. přímé slunce nebo naopak zima. Také pobyt mimo chovné prostory představuje pro zvířata stres.

Tento způsob prodeje nebo předání zvířat dále novému chovateli neumožňuje prohlídku původního chovu, z něhož mládě pochází.

Navrhuje se však, aby výjimku z tohoto zákazu měla veřejná vystoupení, kterými se podle § 8 zákona na ochranu zvířat proti týrání rozumí jednorázové nebo opakované provádění činnosti se zvířetem nebo zvířaty chovatele, které je přístupné veřejnosti, a to i prostřednictvím hromadných sdělovacích prostředků, za účelem výchovy, vzdělávání, reklamy, soutěže nebo za účelem podnikání, nebo činnost, při které vznikne doklad o zvířeti, který je hodnocením jeho vzhledu, výkonu nebo určitých vloh. 

Dále je třeba poznamenat, že prodej psů a koček v tržnicích a na tržištích podle veterinárního zákona dosud umožňuje § 6 odst. 1 vyhlášky č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství, ve znění pozdějších předpisů. Tento právní předpis by měl být také v souvislosti s navrhovanou změnou zákona na ochranu zvířat proti týrání upraven.

Vzhledem k tomu, že součástí novely zákona je rovněž nově navrhované ustanovení § 13a odst. 5, kterým se stanoví zákaz prodeje psů a koček v obchodech se zvířaty, navrhuje se z důvodu přehlednosti právní úpravy spojené s prodejem psů a koček, stanovit výslovný odkaz na toto ustanovení.

K bodům 2, 3, 6 a 7

Novou povinnost stanovenou v § 7b bylo nutné promítnout do sankčních ustanovení v § 27 a § 27a.

Sankce za porušení zákazu prodeje nebo předání psa nebo kočky novému chovateli podle § 7b dopadá na chovatele, který psa nebo kočku prodává nebo daruje, nikoli na kupujícího nebo obdarovaného.

K bodům 4, 5, 8 a 9

Jedná se o legislativně technickou úpravu související se změnami v § 27 odst. 2 nebo § 27a odst. 7.


Platné znění:

§ 7b

Prodej nebo předání psa nebo kočky novému chovateli

Je zakázán prodej nebo předání psa nebo kočky novému chovateli 
a) 	na veřejném prostranství, s výjimkou prodeje nebo předání těchto zvířat v rámci veřejného vystoupení zvířat, nebo
b) 	na místech uvedených v § 13a odst. 5.

§ 27

(2) Fyzická osoba se jako chovatel dopustí přestupku tím, že 
a) 	nezajistí, aby jí chované zvíře nezranilo ani neusmrtilo zvíře jiného chovatele,
b)	poruší povinnost chovatele psa uvedenou v § 7a odst. 2 nebo 4,
c)	poruší povinnost týkající se podmínek chovu psa nebo kočky stanovenou v § 7a odst. 6, 7 nebo 8,
d) 	poruší zákaz prodeje nebo předání psa nebo kočky novému chovateli na veřejném prostranství podle § 7b písm. a),
d)e)	přepravuje zvíře v rozporu s § 8a, § 8c, 8d, 8e nebo 8f,
e)f)	poruší povinnosti uvedené v § 12g, 
f)g)	neučiní opatření proti úniku zvířat podle § 13 odst. 1,
g)h)	prodá nebo daruje zvíře v zájmovém chovu osobě uvedené v § 13 odst. 4, 
h)i)	chová druh zvířete vyžadující zvláštní péči v rozporu s § 13 odst. 5,  
i)j)	poruší zákaz činnosti s volně žijícími zvířaty podle § 14a odst. 1, 4 nebo 5, 
j)k)	při chovu vybraných druhů šelem nebo lidoopů poruší povinnosti uvedené v § 14c odst. 1 písm. a) nebo c),
k)l)	při chovu vybraných druhů šelem nebo lidoopů poruší povinnosti uvedené v § 14c odst. 1 písm. b) nebo d) nebo nevede evidenci podle § 14c odst. 3, nebo
l)m)	při chovu vybraných druhů šelem nebo lidoopů poruší povinnosti uvedené v § 14d odst. 1, 2 nebo 3.

(12) Za přestupek lze uložit pokutu
a) 	do 500 000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. b) až d), f) až n), p), t), nebo u) anebo podle odstavce 2 písm. a) nebo h) až j) i) až k),
b) 	do 200 000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. a), e) nebo r), podle odstavce 2 písm. c) až e) nebo l) f) nebo m), podle odstavce 3 písm. g) až i), podle odstavce 5 až 8 nebo 10, nebo
c) 	do 50 000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. o), q) nebo s), podle odstavce 2 písm. b), f), g) nebo k) g), h) nebo l), podle odstavce 3 písm. a) až f), j) až l) nebo podle odstavce 4, 9 nebo 11.

(13) Spolu s pokutou lze za přestupek podle odstavce 1 písm. a), b), f), i), n), p) nebo t), podle odstavce 2 písm. c), podle odstavce 3 písm. h) nebo podle odstavce 5 uložit zákaz činnosti, a za přestupek podle odstavce 1 písm. b) nebo c), podle odstavce 2 písm. c), h) až j) i) až k), podle odstavce 3 písm. h) nebo podle odstavce 5 propadnutí zvířete nebo zákaz chovu zvířat na dobu až 5 let.

(14) Přestupky podle odstavce 1 písm. b), d), f) až k), n), p), t) nebo u) nebo podle odstavce 2 písm. c), h) až j) i) až k) se zapisují do evidence přestupků vedené Rejstříkem trestů.


§ 27a

(7) Právnická nebo podnikající fyzická osoba se jako chovatel dopustí přestupku tím, že
a) 	poruší povinnost chovatele psa uvedenou v § 7a odst. 2 nebo 4, nebo
b)	poruší povinnost týkající se podmínek chovu psa nebo kočky stanovenou v § 7a odst. 6, 7 nebo 8., nebo
c) 	poruší zákaz prodeje nebo předání psa nebo kočky novému chovateli na veřejném prostranství podle § 7b písm. a).

(20) Za přestupek lze uložit pokutu
a) 	do 500 000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. b) až k), m), q) nebo r), podle odstavce 2 písm. b) nebo c), podle odstavce 3 písm. a) nebo f) až h), podle odstavce 10 písm. a), podle odstavce 11, podle odstavce 13 písm. c), p) nebo r) anebo podle odstavce 16 písm. a), b), e) až g) nebo i) až m),
b)	do 200 000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. a) nebo o), podle odstavce 2 písm. a), podle odstavce 3 písm. b), c) nebo j), podle odstavce 4 písm. g) až i), podle odstavce 6, podle odstavce 7 písm. b) nebo c), podle odstavce 8 nebo 9, podle odstavce 12 písm. a), b) nebo d), podle odstavce 13 písm. d), g), k) nebo l), podle odstavce 15, odstavce 16 písm. h) nebo n), podle odstavce 18 anebo 19, nebo
c)	do 50 000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. l), n) nebo p), podle odstavce 3 písm. d), e) nebo i), podle odstavce 4 písm. a) až f) nebo j) až l), podle odstavce 5, podle odstavce 7 písm. a), podle odstavce 10 písm. b), podle odstavce 12 písm. c), podle odstavce 13 písm. a), b), e), f), h) až j), m) až o), q) nebo s), podle odstavce 14, podle odstavce 16 písm. c) nebo d) anebo podle odstavce 17.

(21) Spolu s pokutou lze za přestupek podle odstavce 1 písm. a), b), d), g), k) nebo q), podle odstavce 4 písm. h), podle odstavce 6 nebo 7 anebo podle odstavce 7 písm. a) nebo b), podle odstavce 11 písm. a) nebo b), podle odstavce 13 písm. a) nebo p) anebo podle odstavce 15 písm. a), b), e) až g) nebo i) až m) uložit zákaz činnosti nebo zveřejnění rozhodnutí o přestupku, a za přestupek podle odstavce 1 písm. b) nebo j), podle odstavce 3 písm. f) až g), podle odstavce 4 písm. h), anebo podle odstavce 6 nebo 7 anebo podle odstavce 7 písm. a) nebo b) propadnutí zvířete nebo zákaz chovu na dobu až 5 let nebo zveřejnění rozhodnutí o přestupku.

(22) Přestupky podle odstavce 1 písm. b) až k), m), q) nebo r), podle odstavce 3 písm. f) nebo h), podle odstavce 7 písm. a) nebo b), podle odstavce 10 písm. a), podle odstavce 11, podle odstavce 13 písm. c) anebo podle odstavce 15 písm. a), b), e) nebo f) se zapisují do evidence přestupků vedené Rejstříkem trestů.