Jednání výborů PSP - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 4700-6-20180213 najdete zde


                posl. K. Tureček/3
PS180000695
Příloha č. 7


Parlament České republiky
Poslanecká sněmovna
2018
8. volební období








Pozměňovací návrh poslance Karla Turečka k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 388/1991 Sb., o Státním fondu životního prostředí České republiky, ve znění pozdějších předpisů
 (sněmovní tisk 45)




1.	V části první čl. I bodě 49 se v § 89b písm. f) slova „splňujících technické požadavky pro jejich stavbu a provoz stanovené právním předpisem, kterým se provádí zákon o vodovodech a kanalizacích“ zrušují.
2.	V části první čl. II se bod 6. zrušuje.

Odůvodnění:
Podle současné platné právní úpravy nejsou vody vypouštěné z odlehčovacích komor jednotné kanalizace považovány za odpadní vody a jejich vypouštění nepodléhá zpoplatnění. Navržený princip je zcela správný a potřebný pro stav vodních toků v ČR, avšak existuje značný problém pro jeho aplikaci.  
Vládní návrh nově označuje vody vypouštěné z odlehčovacích komor jednotné kanalizace za vody odpadní a v důsledku toho rovněž nově zpoplatňuje jejich vypouštění. Nové ustanovení § 89b písm. f) umožňuje osvobození od poplatků pouze u odlehčovacích komor, které splňují technické požadavky stanovené prováděcí vyhláškou k zákonu o vodovodech a kanalizacích. Navíc je navrženo přechodné období do roku 2022 včetně, které má umožnit dostatek času  k úpravě odlehčovacích komor dle požadavků prováděcího předpisu. Dotčeným předpisem by měla být vyhláška Ministerstva zemědělství č. 428/2001 Sb., kterou se provádí zákon o vodovodech a kanalizacích.
Hlavním nedostatkem navržené úpravy je, že vyhláška 428/2001 Sb. neobsahuje technické požadavky pro odlehčovací komory. Navíc je zde velké riziko, že tyto požadavky se ve vyhlášce ani v blízké době neobjeví. 
Poslední novelizace vyhlášky 428/2001 Sb. je platná od 12. prosince 2017, ale požadavky na odlehčovací komory v ní nejsou obsaženy. Příprava technické normy, která měla být zásadním podkladem pro novelizaci vyhlášky, bylo přerušeno z důvodů nesouhlasu s konečným zněním normy ze strany MŽP. Vzhledem k nastalé situaci tedy nebude možné ustanovení této části novely vodního zákona v praxi aplikovat. K aplikaci je nutná existence zmíněné technické normy, která bude součástí prováděcího předpisu. 
Zmíněný návrh by si navíc zasloužil podrobnější analýzu dopadů, protože v konečném důsledku se může projevit  nárůstem ceny stočného. Navrhované řešení může znamenat tlak na investice ze strany provozovatelů vodovodů a kanalizací.