Jednání vlády ČR - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 20080709-usneseni-845-2008 najdete zde


                VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

PAGE  
2

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

                                                                                   Příloha

                                                                                   k usnesení vlády

                                                                                   ze dne 9. července 2008 č. 845
Stanovisko
vlády k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., 
o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů 
(sněmovní tisk č. 538)

Vláda na své schůzi dne 9. července 2008 projednala a posoudila návrh zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk č. 538), a vyslovila s tímto návrhem nesouhlas z  těchto  důvodů:

Jde v konečném důsledku o neefektivní opatření, neboť neřeší příčinu růstu cen pohonných hmot. Růst cen pohonných hmot nezpůsobuje výše spotřební daně, která je stanovena pevnou částkou na litr pohonné hmoty, ale je v současné době vyvolán jak dočasnými faktory, např. nadměrnou emisí peněz centrálních bank, která vede ke zvýšení inflace, a přesunem kapitálu z akciových titulů do oblasti komodit, tak trvalými faktory, což je pokles dobyvatelných zásob surovin. Snížení sazby spotřební daně může sice dočasně mírně zlevnit  pohonné hmoty, ale dalšímu růstu cen nezabrání.

Snížení sazby spotřební daně u pohonných hmot navíc nemusí zajistit odpovídající snížení cen pro konečného spotřebitele, neboť snížená sazba by se částečně přelila do zisků prodejců pohonných hmot. 

Navržené opatření je problematické i s ohledem na transponovanou směrnici  Rady 2003/96/ES, která upravuje minimální úroveň zdanění uplatnitelné na pohonné hmoty. Tato směrnice stanoví, že hodnota eura v národních měnách pro přepočet zdanění se určuje jednou ročně s tím, že se použijí kurzy platné k prvnímu pracovnímu dnu v říjnu. Podle tohoto pravidla a kurzu platnému k 1. říjnu 2007, který činil 27,538 Kč, by navržené sazby spotřební daně na pohonné hmoty pro rok 2008 byly pod úrovní minimálních sazeb a došlo by k porušení práva ES. Pro období po lednu 2009 by se vycházelo z kurzu platného k 1. 10. 2008, který lze těžko předvídat.  


Navrhované snížení sazby spotřební daně u pohonných hmot by znamenalo pokles příjmů veřejných rozpočtů z titulu spotřební daně o 16,2 mld. Kč. Podle rozpočtového určení daní se jedná jednak o snížení příjmů státního rozpočtu a jednak o snížení příjmů Státního fondu dopravní infrastruktury, u něhož však výpadek příjmů, ke kterému by došlo, nelze ani kompenzovat případným vyšším výběrem daně z přidané hodnoty.