Jednání vlády ČR - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 20100104-usneseni-20-2010 najdete zde


                VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

PAGE  
2

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

                                                                                   Příloha 

                                                                                   k usnesení vlády

                                                                                   ze dne 4. ledna 2010 č. 20
Stanovisko

vlády k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb.,

o volbách do Parlamentu České republiky, ve znění pozdějších předpisů

(sněmovní tisk č. 998)


Vláda na jednání své schůze dne 4. ledna 2010 projednala a posoudila návrh zákona, kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk č. 998), a vyjádřila s tímto návrhem nesouhlas, a to především z dále uvedených důvodů.
1. Vláda připomíná, že jedním ze zásadních důvodů pro přijetí zákona               č. 480/2006 Sb., kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, bylo jednak sjednotit právní úpravu voleb do Poslanecké sněmovny s právní úpravou voleb do zastupitelstev krajů podle zákona č. 130/2000 Sb. a jednak přijmout takové motivační faktory, které povedou k posílení vlivu voličů na výběr poslanců a k rozšíření možnosti využití preferenčních hlasů, a tak podpořit volební účast ve volbách do Poslanecké sněmovny. 

    Vláda v kontextu výše uvedeného zastává názor, že předložený návrh zákona, který vrací právní úpravu do stavu před přijetím zákona č. 480/2006 Sb., fakticky neodůvodněným způsobem oslabuje roli občana - voliče při obsazování poslaneckých mandátů, a proto považuje přijetí navrhované úpravy za nežádoucí.

2. Vláda nesdílí názor, vyjádřený v důvodové zprávě, podle něhož platné znění volebního zákona nebezpečným způsobem zvýhodňuje kandidáty z velkých měst na úkor menších sídel, pro které je podstatně snadnější získat potřebných 5% přednostních hlasů pro přeskok na kandidátní listině, což by mohlo odradit voliče z malých a středních obcí od účasti ve volbách. Takové tvrzení však nelze objektivně doložit, neboť zatím neproběhly žádné volby do Poslanecké sněmovny podle nyní platného znění volebního zákona, a proto je vláda považuje za značně subjektivní.

3. Nehledě na výše uvedené vláda upozorňuje, že v dalším legislativním procesu by bylo nezbytné odstranit některé formální nedostatky předloženého návrhu zákona, spočívající například v tom, že název zákona č. 247/1995 Sb. je uveden nesprávně a neodpovídá znění vyhlášenému ve Sbírce zákonů, v úvodní větě návrhu zákona není uveden úplný výčet všech novel tohoto zákona, návrh zákona neobsahuje přechodné ustanovení, které by upravovalo právní poměry v případě, kdy by zákon nabyl účinnosti v průběhu konání voleb do Poslanecké sněmovny, což by mohlo mít vliv na platnost odevzdaných hlasů, a s tím by mohl souviset i problém s přepočítáváním odevzdaných hlasů na mandáty, zejména hlasů přednostních.