Jednání vlády ČR - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 20111012-usneseni-747-2011 najdete zde


                VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

PAGE  
2

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

                                                                                   Příloha 

                                                                                   k usnesení vlády

                                                                                   ze dne 12. října 2011 č. 747
Stanovisko
vlády k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb.,
o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů
(sněmovní tisk č. 485)

Vláda na své schůzi dne 12. října 2011 projednala a posoudila návrh zákona, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk č. 485), a zaujala k tomuto návrhu následující stanovisko:

1. Vláda v obecné rovině s návrhem na zavedení slev na mýtném pro vozidla často užívající zpoplatněné pozemní komunikace souhlasí, nicméně považuje za nutné poukázat na některé nedostatky předloženého návrhu.

2. Předložený návrh odkazuje, pokud jde o podmínky uplatnění nároku na slevu na mýtném, na prováděcí právní předpis, aniž by obsahoval alespoň základní meze pro stanovení těchto podmínek. Jediné kritérium stanoví pomocí naprosto neurčitého pojmu „často“, což je ovšem vymezení zcela nedostatečné. Takto neurčité zmocnění by prakticky nedávalo prostor pro ústavně konformní provedení nově navrženého ustanovení v prováděcím právním předpisu. 

   Z hlediska legislativně technického je třeba v úvodní větě ve výčtu novel zákona č. 13/1997 Sb. namísto zákona č. 151/2011 Sb. uvést zákon č. 152/2011 Sb. a doplnit zákon č. 288/2011 Sb.

3. Současně je třeba upozornit, že vládě byl Ministerstvem dopravy předložen k projednání návrh novely zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, a dalších zákonů, kterým je předmětná problematika taktéž řešena, a který bude třeba po jeho předložení Poslanecké sněmovně Parlamentu odpovídajícím způsobem zohlednit.