Jednání vlády ČR - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 20130515-usneseni-346-2013 najdete zde


                VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

PAGE  
2

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

                                                                                   Příloha 

                                                                                   k usnesení vlády

                                                                                   ze dne 15. května 2013 č. 346
k Souhrnnému vyhodnocení výsledků programů výzkumu, vývoje a inovací

ukončených v roce 2011

Opatření na úrovni jednotlivých poskytovatelů účelové podpory: 

1. Projednat a upřesnit s příjemci jednoznačnou specifikaci výsledků daného projektu tak, aby je bylo možné bez problémů předat do IS. K tomuto využít rovněž smlouvu (resp. její dodatek). 

2. Důsledně provádět pravidelná hodnocení řešených projektů tak, jak ukládá § 13 zákona o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. 

3. Využívat všech práv k uplatňování sankcí v případě, že výsledky průběžného hodnocení nedávají předpoklad k tomu, aby cíle obsažené ve schváleném návrhu projektu byly dosaženy.

4. V případě vyhodnocení situace jako „neoprávněné použití dotace“ podle rozpočtových pravidel zahájit řízení o odnětí dotace a věc předat finančnímu úřadu v místě sídla příjemce.

5. Při formulování smluv/rozhodnutí o poskytnutí podpory zohlednit zakotvení sankcí při nedodržení stanovených povinností.

6. V návrzích projektů vyžadovat jednoznačnou specifikaci typů očekávaných výsledků.

7. Při přípravě nových programů jasně definovat jejich cíle a očekávané výsledky tak, aby bylo po ukončení programů možné objektivně posoudit, zda byly cíle programů naplněny a zda byla podpora z veřejných prostředků vynakládána efektivně.

8. Stručnou informaci o realizaci výše uvedených opatření předložit Radě pro výzkum, vývoj a inovace do 30. září 2013.

Opatření na úrovni Rady pro výzkum, vývoj a inovace: 

1. Pravidelně zveřejňovat projekty bez vykázaných výsledků v materiálu Souhrnné vyhodnocení výsledků programů pro výzkum, vývoj a inovace ukončených v daném roce a tento materiál po schválení vládou zveřejnit na stránkách www.vyzkum.cz.

2. Zohledňovat porušení povinnosti předat správné údaje do IS VaVaI při přípravě návrhu výdajů státního rozpočtu a poskytovatelům, u kterých dochází k porušení této povinnosti, upravit celkovou výši účelových výdajů, a za tímto účelem ve spolupráci s poskytovateli vypracovat postup k uplatňování § 14 odst. 5 zákona o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací.

3. Provádět nezávislé věcné hodnocení předávaných výsledků a vyloučit tak duplicitní vykazování a případné další problematické výsledky.

4. Zavést preventivní opatření, která buď nedovolí poskytovatelům předat do IS VaVaI nesprávné nebo neúplné údaje nebo je na nebezpečí předání nesprávných nebo neúplných údajů upozorní.

5. Při schvalování nových programů důsledně posuzovat, zda poskytovatelé definovali jejich cíle a očekávané výsledky tak, aby bylo po ukončení programů možné objektivně posoudit, zda byly cíle programů naplněny a zda byla podpora z veřejných prostředků vynakládána efektivně.

6. Stručnou informaci o realizaci výše uvedených opatření předložit jako přílohu k Souhrnnému hodnocení programů VaVaI ukončených v roce 2012.