Jednání vlády ČR - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 20140108-usneseni-20-2014 najdete zde


                Příloha

2

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

                                                                                          Příloha 

                                                                                          k usnesení vlády

                                                                                          ze dne 8. ledna 2014 č. 20
Stanovisko vlády

k návrhu poslanců Kateřiny Konečné, Miroslava Grebeníčka, Miroslava Opálky a Stanislava Grospiče na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu, ve znění pozdějších předpisů

(sněmovní tisk č. 59)

Vláda na své schůzi dne 8. ledna 2014 projednala a posoudila návrh zákona, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu, ve znění pozdějších předpisů, a zaujala k němu toto stanovisko. 

1. Současné označení státního svátku jako Den boje za svobodu a demokracii je možné vztahovat k událostem, které se váží jak k roku 1939, tak i k roku 1989, a v těchto souvislostech je také pravidelně připomínán. Obě významná data, tj. jak 17. listopad 1939, tak 17. listopad 1989, spojuje boj za svobodu a demokracii, na němž se podstatnou měrou podílely osoby z řad studentstva. Tento závěr potvrzuje také obecná část důvodové zprávy k zákonu o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu, jež vyjadřuje záměr ocenit přínos mladé generace, který spojuje obě výročí, která se k tomuto dni váží. V obou případech se jedná o boj proti totalitním režimům, které měly za následek rozvrat a destrukci české společnosti. Právě tato skutečnost odůvodňuje stávající název předmětného státního svátku. 
2. Navrhovaná změna by mohla vyvolat dojem, že se 17. listopadem jsou spojováni především studenti a až na druhém místě hodnoty, jakými jsou svoboda a demokracie. Vláda je toho názoru, že 17. listopad by měl být státním svátkem především proto, že se jím česká společnost přihlásila k demokratickým hodnotám. Navrhované nové označení státního svátku je ostatně zbytečně rozsáhlé a nepřehledné.
3. Státní svátek dne 17. listopadu je právními předpisy České republiky upraven až od roku 1990, kdy byl novelou zákona č. 93/1951 Sb., o státních svátcích, o dnech pracovního klidu a o památných a významných dnech, ve znění pozdějších předpisů, přidán mezi významné dny jako Den boje studentů za svobodu a demokracii. Vláda proto v této souvislosti upozorňuje, že název Mezinárodní den studentstva nelze v právním řádu České republiky pokládat za tradiční.