Jednání vlády ČR - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 20140702-usneseni-508-2014 najdete zde


                VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

2

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

                                                                                          Příloha 

                                                                                          k usnesení vlády

                                                                                          ze dne 2. července 2014 č. 508
Stanovisko vlády

k návrhu poslanců Michala Kučery, Františka Laudáta a dalších 

na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 44/1988 Sb., 

o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon),

ve znění pozdějších předpisů

(sněmovní tisk č. 220)

 
Vláda na své schůzi dne 2. července 2014 projednala a posoudila návrh zákona, kterým se mění zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon), ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk č. 220), a vyslovila s tímto návrhem nesouhlas, a to zejména z těchto důvodů: 
1. Vláda nepovažuje za potřebné horní zákon v navrhovaném směru novelizovat. Stávající právní úprava ve spojitosti se státní energetickou a surovinovou politikou poskytuje dostatečnou ochranu životního prostředí před negativními dopady průzkumu ložisek a těžby tzv. břidlicových plynů. Metoda vysokoobjemového hydraulického štěpení, na niž je návrh primárně cílen, není v současnosti v České republice používána a ložiska, která by mohla být za pomocí této technologie dobývána, nebyla v České republice identifikována. Stejně tak způsob průzkumu a dobývání ložisek metodou podzemního zplynování uhlí není v současné době v Evropě ani v České republice v průmyslovém měřítku využíván a je stále ve stádiu vývoje.
Současná právní úprava (§ 4a zákona č. 62/1988 Sb., o geologických pracích, ve znění pozdějších předpisů) rovněž opravňuje Ministerstvo životního prostředí zamítnout žádost o stanovení průzkumného území v případě, že je v rozporu mj. se státní surovinovou politikou a státní politikou životního prostředí. 
2. Předložený návrh volbou terminologie a použitím obecného pojmu „hydraulické štěpení hornin“ de facto zakazuje i běžně používanou, známou, efektivní a životní prostředí nepoškozující metodu „klasického (konvenčního) hydraulického štěpení hornin“. Tyto důsledky navrhované právní úpravy nepovažuje vláda za žádoucí.
3. Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala neumožnit další průzkum a následnou těžbu břidlicových plynů na území České republiky. Stejný postoj je vyjádřen i v Rámcové pozici vlády k Doporučení Evropské komise o minimálních zásadách pro průzkum a těžbu uhlovodíků s použití vysokoobjemového hydraulického štěpení (2014/70/EU).
4. Návrh rovněž trpí legislativně technickými nedostatky, z nichž za nejpodstatnější vláda považuje použití pojmu „nekonvenční zemní plyn“, který právní řád České republiky nezná, a legisvakanční lhůtu, která se pro přizpůsobení praxe navrhovaným změnám jeví jako příliš krátká.