Jednání vlády ČR - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 20160316-usneseni-213-2016 najdete zde


                Příloha

PAGE  

Příloha 
usnesení vlády
ze dne 16. března 2016 č. 213
STANOVISKO VLÁDY
k návrhu poslanců Soni Markové, Miroslava Opálky, Stanislava Mackovíka 
a Pavla Kováčika na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb., 
o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů 
(sněmovní tisk č. 721)

Vláda na své schůzi dne 16. března 2016 projednala a posoudila návrh zákona, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a vyslovila s ním nesouhlas zejména z následujících důvodů:

1. Vláda připravuje vlastní komplexní návrh novely zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, který má stejný cíl jako tento poslanecký návrh, tj. zavést pravidelnou valorizaci pojistného placeného státem na veřejné zdravotní pojištění za tzv. státní pojištěnce navázáním vyměřovacího základu pro pojistné na veřejné zdravotní pojištění za tzv. státní pojištěnce na výši průměrné mzdy, a který lépe než předložený návrh zohledňuje střet rostoucích nákladů systému veřejného zdravotního pojištění na straně jedné a možností státního rozpočtu. Tento návrh již byl v únoru 2016 předložen do meziresortního připomínkového řízení a v současné době probíhá vypořádání připomínek v něm uplatněných.   
2. Pravidelná valorizace plateb za tzv. státní pojištěnce upravená v návrhu zákona podle názoru vlády dostatečně nezohledňuje střet neustále rostoucích nákladů systému veřejného zdravotního pojištění na straně jedné a možností státního rozpočtu na straně druhé, neboť její součástí není tzv. anticyklický mechanismus platby za tzv. státního pojištěnce, jako tomu je u výše zmíněného připravovaného návrhu novely zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění.
3. Právní úprava obsažená v návrhu zákona by i vzhledem k výše uvedenému mohla podle názoru vlády zásadním způsobem ohrozit finanční stabilitu systému veřejného zdravotního pojištění. S touto skutečností souvisejí také významné pochybnosti vlády o relevanci odhadu dopadů návrhu zákona, které jsou uvedeny v jeho důvodové zprávě. Z hlediska potřeb systému veřejného zdravotního pojištění je navrhované stanovení dotčeného vyměřovacího základu jako 23 % průměrné mzdy naprosto nedostatečné, neboť by už v roce 2017 mohlo dokonce dojít ke snížení částky pojistného za tzv. státního pojištěnce a kalendářní měsíc. 

4. Návrh zákona obsahuje i další vážné nedostatky, zejména zcela nepřesný odkaz na průměrnou mzdu obecně, aniž by bylo upřesněno, z jakých statistických nebo jiných údajů a za jaké období má být průměrná mzda zjištěna. Vzhledem k tomu, že v návrhu zákona není výše průměrné mzdy přesně specifikována, není zřejmé, zda se jedná o průměrnou hrubou měsíční mzdu na fyzické osoby nebo přepočtené počty, průměrnou mzdu v podnikatelské sféře, nepodnikatelské sféře nebo v České republice celkem. Dále není zřejmé, za jaké časové období by měla být průměrná mzda použita, tj. např. za minulý kalendářní rok nebo předminulý kalendářní rok.
PAGE  
2