Jednání vlády ČR - textová podoba dokumentu

Upozornění: Text přílohy byl získán strojově a nemusí přesně odpovídat originálu. Zejména u strojově nečitelných smluv, kde jsme použili OCR. originál dokumentu stáhnete odsud

Celý záznam 20161205-usneseni-1075-2016 najdete zde


                Příloha

PAGE  
2

Příloha 

usnesení vlády

ze dne 5. prosince 2016 č. 1075

STANOVISKO VLÁDY
k návrhu poslanců Jany Černochové, Ivana Gabala, Jana Hamáčka, 

Davida Kádnera, Martina Stropnického a Marka Ženíška 

na vydání ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., 
Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů 

(sněmovní tisk č. 956) 

Vláda na své schůzi dne 5. prosince 2016 projednala a posoudila návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů, a zaujala k němu neutrální stanovisko a v této souvislosti zároveň upozorňuje na některé níže uvedené skutečnosti, které je vhodné při dalším projednávání předloženého návrhu zákona zohlednit.
1. Jakkoli se vláda s navrženou úpravou rozhodovací pravomoci vlády, pokud jde o vysílání ozbrojených sil České republiky mimo její území, s ohledem na současnou světovou bezpečnostní situaci věcně ztotožňuje, zastává vláda konstantně názor, že ke změnám Ústavy České republiky a ústavních zákonů obecně by se mělo přistupovat spíše zdrženlivě, ve výjimečných případech a především na základě důkladné analýzy stávajícího stavu, jeho případných nedostatků a samozřejmě i důsledků zamýšlených změn.

2. Právě i z důvodu nutnosti analyzovat dostatečnost stávající úpravy uvedené oblasti, její případné nedostatky a samozřejmě i důsledky navrhovaných změn se podle názoru vlády zdá být vhodnější, aby takový návrh změn Ústavy předkládala spíše vláda formou vládního návrhu zákona.
3. Vláda zároveň doporučuje zachování stávající ústavní úpravy ve vztahu k rozhodování o pobytu ozbrojených sil jiných států na území České republiky, tj. zachování pravomoci demokraticky a přímo zvoleného Parlamentu rozhodnout v určitých případech o pobytu zahraničních vojsk na českém území. Navrhovanou úpravu čl. 43 odst. 4 Ústavy České republiky, spočívající v omezení této rozhodovací pravomoci Parlamentu a de facto v jejím přenesení na vládu, byť by šlo o krátkodobý pobyt zahraničních armád na území České republiky, vláda považuje, mj. i s ohledem na historické zkušenosti České republiky, za diskutabilní a potenciálně nebezpečnou. Tento názor vláda zastává i přes navrhované zachování kontrolní pravomoci Parlamentu ve vztahu k případnému rozhodnutí vlády.